Karadeniz ısınıyor; NATO gemileri artıyor, Rus uçakları güvenlik uçuşunda

Ukrayna krizi nedeni ile Doğu Avrupa’da yükselen tansiyon Karadeniz’in ısınmasına neden oldu. Amerikan ve Fransız savaş gemilerinin bulunduğu Karadeniz’e İtalyan keşif gemisi Elettra, 15 Haziran’da boğazlardan geçerek ulaşacak. İnterfaks...

Google Haberlere Abone ol
Karadeniz ısınıyor; NATO gemileri artıyor, Rus uçakları güvenlik uçuşunda

Ukrayna krizi nedeni ile Doğu Avrupa’da yükselen tansiyon Karadeniz’in ısınmasına neden oldu. Amerikan ve Fransız savaş gemilerinin bulunduğu Karadeniz’e İtalyan keşif gemisi Elettra, 15 Haziran’da boğazlardan geçerek ulaşacak.

İnterfaks haber ajansına konuşan Rus güvenlik kaynaklarına göre, NATO, Karadeniz’de casus gemileri ile dönüşümlü olarak görev yapıyor. İtalyan savaş gemisinde gelişmiş elektronik istihbarat teçhizatları ve 27 farklı formatta elektronik sistem bulunuyor. 1000 metreye kadar dalış yapabilecek bir teknik cihazın yanı sıra, 100 kadar denizci ve istihbarat teknisyeni görev yapıyor.

Rusya ise Karadeniz’de sürekli güvenlik için gözlem uçuşlarını yoğunlaştırıyor. Rusya Hava Gücü’nden İnterfaks’a yapılan açıklamada, stratejik savaş uçaklarının Karadeniz’de yeni devriye yollarında denetim uçuşu yapacağını kaydetti.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve Rusya’nın kıta sahasının genişlemesine paralel olarak değişime gidildiğini kaydeden kaynak, “Stratejik savaş uçaklarının da devriye eğitimlerine dahil edilmesi jeopolik transformasyonun sonucu…” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenlik uçuşlarının Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili olmadığını ifade eden yetkili, Sukhoi Su-24 savaş uçaklarının Karadeniz Filosu kontrol merkezi ile uyumlu olarak simulasyon olarak belirlenen düşman savaş gemileri üzerinde eğitim çalışmaları yaptığını kaydetti.

Karadeniz’de halen Fransa donanmasına ait Surcouf savaş gemisi ile ABD füze kruvazörü Vella Gulf görevlerini sürdürüyor. Vella Gulf Nisan ayı sonunda Karadeniz’i terk eden USS Donald Cook savaş gemisinin yerini almıştı. Pentagon, Donald Cook’un Karadeniz’de bulunduğu süre içinde Rus savaş uçağı Su-24’lerin gemi üzerinde alçak uçuş yaparak provokatif eylem içinde bulunduklarını iddia etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı USS Taylor savaş gemisinin de Karadeniz’de Montrö’de öngörülen 21 günü aştığı gerekçesi ile Türkiye ve NATO’yu uyarmıştı. CİHAN

Yorumlar