Kanadalı Hakim Başörtülü Kadının Davasına Bakmadı

Kanada'da hakim, duruşma salonundaki davalı Müslüman kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davaya bakmadı.

Google Haberlere Abone ol
Kanadalı Hakim Başörtülü Kadının Davasına Bakmadı

Kanada'nın Quebec eyaletinde, Eyalet Mahkemesi hakimi Eliana Marengo duruşma salonundaki davalı Müslüman kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davaya bakmadı.

'BAŞÖRÜTÜNÜ ÇIKAR'

Quebec Eyalet Mahkemesi hakimi Eliana Marengo, duruşmada davalı Müslüman hanım Rania el-Alloul'dan başörtüsünü çıkarmasını istedi.

Mahkeme salonlarının laik mekanlar olduğunu ifade eden hakim Marengo, mahkemelerde hakimin karşısına düz biçimde bir kıyafetle, şapkasız ve güneş gözlüğü olmaksızın çıkılması kuralı bulunduğunu hatırlattı ve başörtüsünü de bu kapsamda değerlendirdi.

'YA ÇIKAR YA AVUKAT GÖNDER'

Davalı Müslüman kadına, duruşmaya devam etmek için iki alternatif sunan hakim Marengo, bunlardan birinin başörtüsünü çıkarmak, diğerinin de avukat tutarak duruşmalara onu göndermek olduğunu anlatım etti.

'PARAM YOK DEDİĞİNİZİ YAPAMAM'

Davalı kadın, avukat tutacak parası olmadığını, başörtüsünü de dini inancı sebebi ile çıkarmayacağını belirterek, hevesi reddetti. Bunun üstüne hakim, duruşmaya devam etmedi. Hakim Eliana Marengo, duruşmayı süresiz ertelediğini açıkladı.

'KANADALI OLAMADIĞIMI HİSSETTİM'

Duruşmaya ilişkin ses kaydının bir radyo kanalında yayınlanması üstüne izahat oluşturan Rania el-Alloul, 'Hakimin söyledikleri ve kararından sonra bundan böyle Kanadalı olmadığımı hissettim. Oysa bu ülkeye başörtümle geldim, başörtümle vatandaşlık yemini ettim ve bir hakim beni başörtümle kutlama etti. Ama bu hakimin mahkemedeki tutumu beni korkuttu' dedi.

'BUNU TARTIŞMAYA GEREK YOK'

Merkezi Montreal'de olan Kanada Müslümanlar Forumu hesabına izahat oluşturan hukukçu Samir Zubeyri, eyalet mahkeme salonlarına on yıllardır Yahudilerin kipalarıyla, Müslüman bayanların başörtüleriyle girdiğini söyledi. Bir başörtülü Müslüman'ın ilk defa mahkeme salonlarına gelmediğini dile getiren Zubeyri, 'Hakimin bunu aşırı iyi bildiğini sanıyorum. Bunu tartışmaya dahi lazım yok' dedi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar