Kamusal alanda başörtüsü yasağı büyük bir potansiyeli yok ediyor

Almanya’nın beş üniversitesindeki İslam İlahiyatı merkezlerinin başkanları, mezun ettikleri öğrencilerin istihdamında yaşanan problemlerden dolayı siyasetçileri eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Kamusal alanda başörtüsü yasağı büyük bir potansiyeli yok ediyor

Almanya’nın beş üniversitesindeki İslam İlahiyatı merkezlerinin başkanları, mezun ettikleri öğrencilerin istihdamında yaşanan problemlerden dolayı siyasetçileri eleştirdi. Rottenburg Katolik Akademisi’nin düzenlediği Hırıstiyanlık-İslam Forum’unda konuşan katılımcılar, siyasetin bu mezunların istihdam edilmeleri konusunda daha somut bir çözüm sunmamış olmasının öğrencileri gelecek endişesine düşürdüğünü, bu gidişle merkezlerin misyonunun da uzun vadede sorgulanır hale gelebileceğini dile getirdi.

İslam İlahiyatı merkezlerinin temsilcileri özellikle kadın mezunların kamusal alandaki başörtüsü yasağından dolayı mağdur olduğuna dikkat çekti. İslam İlahiyatı merkezlerindeki kadın öğrencilerin oranının yüzde 70’i bulduğunu hatırlatan katılımcılar, yasak değişmediği sürece öğrencilerin gelecekte istihdam problemi yaşayacağı uyarısında bulundu.

Goethe Üniversitesi İslam Kültür Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bekim Agai, yasağın öğretmenlik okumak isteyen öğrenciler için büyük engel teşkil ettiğini, bu yasakla çok iyi derecede eğitimli, motive olmuş ve özgür zihniyetteki kadınların iş piyasasından tecrit edildiğini, bu büyük potansiyelin kaybolmasından da toplumun zarar gördüğünü ifade etti. Agai, bu merkezlerden mezun olanların toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğini hatırlattı.

Osnabrück İslam İlahiyat Merkezi’nden Esnaf Begiç ise kamusal alandaki başörtüsü yasağını tuhaf bir durum olarak değerlendirdi ve kız öğrencilerin bu yüzden öğretmenlik mesleğini çok daha az tercih ettiğini söyledi. İslam’ın, ülkede kurumsal olarak tanınması ve devlet anlaşması imzalanmasının çözüm olabileceğini söyleyen Begiç, aksi takdirde kaliteli insan sermayesinin bilerek telef edilmiş olacağını dile getirdi.Begiç, başörtüsü yasağının kaldırılmasının çözüm için önemli bir basamak olacağını kaydetti. Münster İslam İlahiyat Merkezi’nden Milad Maliki ise başörtüsü yasağını ayrımcılık olarak değerlendirdi.

Katılımcılar, Müslüman toplumun dini konularda büyük problemleri olmasına rağmen haklarını diğer dini gruplar kadar aramamasından yakındı. Basit konularda çok sayıda kişinin Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğuna dikkat çeken öğretim görevlileri, Müslümanların pasif kalmalarını eleştirdi. Katılımcılar, Federal İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere yönetiminde yapılacak bir sonraki İslam Konferansı’na Milli Görüş dahil herkesin davet edilmesi gerektiğinde birleşti. Programa 12 ülkeden 170 bilim adamı katıldı. CİHAN

Yorumlar