Kadınlar, erkeklere nisbeten daha çok uyuyor

ABD'nin North Carolina eyaletinin Duke üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre erkekler kadınlara göre daha az uykuya ihtiyaç duyuyor.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlar, erkeklere nisbeten daha çok uyuyor

ABD'nin North Carolina eyaletinin Duke üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre erkekler kadınlara göre daha az uykuya ihtiyaç duyuyor. Araştırmayı yapan bilimcilere göre uyku ihtiyacının farkı, beyin aktivitelerinin kadın ve erkeklerde değişik olmasından kaynaklanmakta.

Erkeklerde beyinde oluşan enerji akımı bir tarafa yoğunlaşıyor ve bu aktivite odaklanma ve tek nesne ve konuya endekslenme için gerekli.

Kadınlarda ise sağ ve sol beyin kısımları arasında sürekli bir enerji akımı söz konusu. Bu akım aynı anda bir kaç mesele veya işi halledebilme yeteneğini katabilmekte. Üniversitenin bilim adamları, kadın beyninin bu çok fonksiyonlu çalışma yönteminin tekrar yenilenebilmesi açısından daha çok uykuya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Hayatlarının farklı dönemlerinde, örneğin annelik gibi yetersiz uykuya maruz kalan kadınlara, gün içinde 'powernaps' adı verilen uyku molaları tavsiye edilmekte. Kısa öğle uykularının sadece kadınlar için değil, erkekler için de gün içinde verimi artırdığına inanan bazı iş verenler, bu tür uygulamaları öğle paydoslarında çalışanları için sağlayabiliyor. Yapılan araştırmalara göre iş yerinde kısa öğle uykusu yapan çalışanların uyku sonrası dikkati artmakta, motorik reaksiyonu hızlanmakta, ve algıda oluşan eksiklik kaybolmakta.

Öte yandan en verimli öğle uykusunun saat bir ile üç arası elde gerçekleştiği tespit edildi. Ancak bu verimi elde edebilmek için enerji veren öğle uykularının yarım saati aşmaması gerektmekte. CİHAN

Yorumlar