Joachim Gauck: Farklılıkta birliği gösteren yeni bir Alman ‘bizi’ var

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, göçmenlerin Almanya’yı sevdiklerini ve demokratik cumhuriyete sahip çıktıklarını belirterek, kendilerine teşekkür etti. Federal Anayasa’nın kabulünün 65’inci yıldönümü kapsamında uzun bir konuşma...

Google Haberlere Abone ol
Joachim Gauck: Farklılıkta birliği gösteren yeni bir Alman ‘bizi’ var

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, göçmenlerin Almanya’yı sevdiklerini ve demokratik cumhuriyete sahip çıktıklarını belirterek, kendilerine teşekkür etti. Federal Anayasa’nın kabulünün 65’inci yıldönümü kapsamında uzun bir konuşma yapan Gauck, "Kendi ülkeme yeniden bakmayı ve onun gittiği yolları yeniden anlamayı öğrendim. Göç ilk başta görmemezlikten gelindi, sonra reddedildi, daha sonra (göçe) tahammül edildi, nihayet şans olarak tanındı ve kabul gördü. Bugün biliyorum: Çok çeşitliliği kabul edersek yok olmayız. Biz, bu çok çeşitli 'bizi' istiyoruz." dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Burada doğan, burada büyüyen ve burada yerli olan insanlar sürekli olarak "ötekileştirildiklerini" hissediyorlar. Bu olmamalı. Bırakalım bu 'biz' ve 'onlar' şeklindeki konuşmaları. Farklılıkta birliği gösteren yeni bir Alman 'bizi' var. (Göçmenleri kastederek) Bunun içine benim kadar tabi ki sizde aitsiniz." dedi.

Gauck Federal Anayasa’nın kabulünün 65’inci yıldönümünde göçmenleri kucaklayan hissi bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gauck, "Kendi ülkeme yeniden bakmayı ve onun gittiği yolları yeniden anlamayı öğrendim. Göç ilk başta görmemezlikten gelindi, sonra reddedildi, daha sonra (göçe) tahammül edildi, nihayet şans olarak tanındı ve kabul gördü. Bugün biliyorum: Çok çeşitliliği kabul edersek yok olmayız. Biz, bu çok çeşitli 'bizi' istiyoruz." ifadesini kullandı.

Federal Anayasa ile "barışçı, çoğulcu, demokratik toplumun temelinin atıldığının" altını çizen Gauck’un "göçmenlerin Almanya’yı sevdiklerini ve Cumhuriyete sahip çıktıklarını" belirterek kendilerine teşekkür etmesi dikkat çekti. Gauck, "Alman olan biri gelecekte eskiden olduğundan daha az biçimde adından ve dış görünüşünden tanınacak." diyerek, göçmenlerin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu örneklerle anlattı.

Cumhurbaşkanı Gauck şunları söyledi: "Bu arada beşte birimizin yurtdışında ailevi kökleri bulunuyor, yükselme eğilimi artıyor. Bunun güzel nedenleri var: Ekonomik ve siyasi istikrarımız, hukuk güvencemiz, serbest dolaşımlı bir Avrupa’ya bağlılığımız, baskı altındakilere insani yardım taahhütlerimiz ve bilhassa da ülkemizin yaydığı kültür ışığı. Salona bir bakış şunu anlamak için yeterli: Alman olan biri gelecekte eskiden olduğundan daha az biçimde adından ve dış görünüşünden tanınacak."

Tek tip, içe kapalı, tek renk Almanya düşüncelerinde olanları "tuhaf karşıladığını" belirten Gauck, "Farklılıklarımız gittikçe normal karşılanmaya başlanıyor." diyerek Almanya’nın "hiç bu kadar çok çeşitli olmadığını" vurguladı.

"ÇİFTE VATANDAŞLIK HAYATIN BİR GERÇEĞİ"

Çifte vatandaşlığın hayatın bir gerçeği olduğunu kaydeden Gauck, "Çifte vatandaşlığın artık zaruri bir fenalık veya belli gruplar için bir imtiyaz olarak görülmemesi iyi. Ülkemiz, insanların farklı ülkelere bağlılık hissetmelerine rağmen yine de bizim ülkemizde de kendilerini evlerinde hissedebileceklerini öğrenmeye devam ediyor. Ülkemiz, bir toplumun çok katmanlı kimliklerini kabul ederek daha cazibeli olacağını öğreniyor." dedi.

Gauck, "Toplum içinde var olan bazı sorunlardan ötürü belli grupların tamamının damgalanmamasına dikkat etmeleri gerektiğinin" altını çizerek, "Sorunların gereksizce dramatize edilmemelerini, tüm enerjinin sorunların çözümü için harcanması gerektiği" uyarısında da bulundu. CİHAN

Yorumlar