Japonya'nın Seul Büyükelçiliği önünde arbede yaşandı

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Japonya Büyükelçiliği önünde yapılan gösteride, eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Japonya'nın Seul Büyükelçiliği önünde arbede yaşandı

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Japonya Büyükelçiliği önünde yapılan gösteride, eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin dün tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi, Güney Kore ile ilişkilerin gerilmesine sebep oldu. Ziyaretin olduğu gün Güney Kore’de başta devlet kurumları olmak üzere resmi ve sivil kurumlar, Japonya başbakanının tapınak ziyaretini sert bir dille eleştirmişti. Bugün ise muhafazakar sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup gösterici, Japonya Büyükelçiliği’nin önünde gösteri düzenledi.

Güney Kore’deki sağcı grupların düzenlediği gösteri başta olaysız başlarken, polisin bayrak yakmaya müdahale etmesi ile gerildi. Gösterinin ortasında protestocuların Japon başbakanının resminin olduğu kuklayı yakmaya çalışırken, bir polisin Abe’nin resmini alıp kaçırması ile olaylar çıktı. Polis ile göstericiler bir birine girdi. Diğer polislerin ise yakılmaya hazırlanan Japon bayraklarını kaçırması ile kargaşa daha da büyüdü. Kavga sırasında yakılan ateşin kontrol edilmemesi yolun alevlenmesine neden oldu. Emniyet birimleri kısa sürede olayda hakimiyeti sağlarken, büyükelçilik önündeki yol kısa süreliğine trafiğe kapatıldı.

Yasukuni Tapınağı, ikinci dünya savaşında ölen Japon askerlerinin anıt mezarlarının olduğu bir tapınak. Mezarlar içinde savaş suçlusu askerlerin de bulunması, tapınağın ziyaretine diğer Uzak Doğu ülkeleri nezdinde farklı bir mana yükleniyor. Göstericiler Başbakan Abe’nin bir an evvel istifa etmesini isterken, Japon devletinin ise bu ziyaretten dolayı özür dilemesi gerektiğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar