Japonya, silah ihracat yasağını kaldıracak

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 47 yıllık silah ihracat yasağını kaldıracağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Japonya, silah ihracat yasağını kaldıracak

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 47 yıllık silah ihracat yasağını kaldıracağını söyledi.

Geçen aylarda askeri çatışma içerisinde olan ya da girme riski bulunan ülkelere silah satılmamasına yönelik yasağı gözden geçirebileceklerini ifade eden Japon hükümeti, söz konusu yasağı kaldıracaklarını duyurdu. Başbakan Abe, yaptığı açıklamada söz konusu yasağı kaldırmakla beraber, ihracatı genişletmeyi düşündüklerini ifade etti.

Japonya şimdiye kadar silah ihracatını 3 prensip ile yasaklıyordu. Komünist rejim ile yönetilen ülkelere, Birleşmiş Milletler tarafından ambargo uygulanan ülkeler ve uluslararası çatışma bölgesi olarak kabul edilen veyahut bu ihtimalin olduğu ülkelere silah satışını yasaklaya gelen Tokyo yönetimi bu kurallarda bazı esnekliklere gitti. “Uluslararası çatışma bölgesi olarak kabul edilen veyahut bu ihtimalin olduğu ülkeler” prensibini “Hali hazırda çatışmanın devam ettiği” yönünde değişmesi ile silah ihracatının önü açılmış oldu.

Uzmanlar Japonya’nın bu yeni girişiminin Çin’e karşı atılmış bir adım olarak görüyor. Öte yandan son zamanlarda ekonomik sıkıntı çeken Tokyo yönetiminin bu pazardan alacağı dilim ile biraz rahatlayacağı yorumları yapıldı. Japonya’daki muhafazakar kesim ise her geçen gün artan güvenlik sorununa karşı geç atılmış bir adım olarak değerlendirdi.
CİHAN

Yorumlar