Jagland, Nobel Komitesi’ne yeniden başkan adayı

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland, sonbaharda seçilecek yeni komite başkanlığına adaylığını koyup-koymayacağı konusunda sessizliğini bozdu. İşçi Partisi (Ap) 2. Başkanı Helga Pedersen, Norveç Haber Ajansı'na (NTB) yaptığı açıklamada,...

Google Haberlere Abone ol
Jagland, Nobel Komitesi’ne yeniden başkan adayı

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland, sonbaharda seçilecek yeni komite başkanlığına adaylığını koyup-koymayacağı konusunda sessizliğini bozdu. İşçi Partisi (Ap) 2. Başkanı Helga Pedersen, Norveç Haber Ajansı'na (NTB) yaptığı açıklamada, Jagland'ın komite başkanlığını yeniten yürütmek istediğini, başkanlık seçimine aday olacağını resmen açıkladı.

Daha önce konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınan Jagland, adaylığına ilişkin yöneltilen sorulara, ''Komiteyi Norveç Meclisi, komite başkanınıysa, yine komitenin kendisi belirler.'' şeklinde cevap vermişti. Norveç iktidar ortağı ve anamuhalefet partisi, sonbaharda seçilecek Nobel Komitesi başkanlığına aday isimleri açıkladı.

Meclis Başkanı Olemic Thommessen, ''En güçlü aday kim?'' sorusuna cevap vermekten kaçındı. Thommessen, adayların daha çok partilerin kendi değerlendirmelerine bağlı olduğunu aktardı.

Ayrıca ülkede sıkça göçmen karşıtı söylemleriyle gündeme gelen, iktidarın küçük ortağı İlerleme Partisi de (FRP) komite başkanlığına partinin eski kurucularından ve başkanlarından Carl I. Hagen'i aday gösterdi. Parti yetkilileri, Hagen'in adaylığını mükemmel olarak değerlendirdi. Partinin 'genarali' olarak nitelendirilen Hagen, 2011'de Nobel Komitesi'ne aday olmak istemiş, ancak parti heyeti bunu kabul etmememişti.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Jagland'ın yeniden komite başkanlığına seçilmesine pek sıcak bakılmıyor. Bunun en önemli nedeni, 2012 Nobel Barış Ödülü'nün Avrupa Birliği'ne (AB) verilmesi şeklinde belirtiliyor. Ödülün biriliğe verilmesi beraberinde birçok tartışmaları gündeme getirmişti. Jagland'ın, ''Ödülün Avrupa Birliği’ne veriliş nedeni, Birliğin 60 yıldır Avrupa barışına sağladığı katkılardan dolayıdır.'' açıklamaları, Norveç içinden ve birçok eleştiri almıştı.

Yerel medya, AB’ye verilen ödülü, ‘Nobel Barış Ödülü siyasallaşıyor mu?’ şeklinde nitelendirmiş, bazı dernekler ve mensupları, Oslo caddelerinden ellerinde pankartlarla ödülün birliğe verilmesini protesto etmişti. Diğer taraftan, ödül sahibinin açıklanmasının ardından ülke genelinde yapılan bir kamoyu yoklamasında, halkın genelinin, 2012 Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verilmesinden memun kalmadığı ortaya çıkmıştı.

Norveçli siyasiler, ödülün kime verileceğinin halka sorulmuş olması halinde farklı bir neticenin ortaya çıkacağını savunmuştu. Zira, 1994 yılında Norveç’in Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne üyeliğinin ardından, ülkenin AB üyeliği referanduma götürülmüş, karar yüzde 52,2 oy ile "hayır" olmuştu. İngiliz The Sun gazetesi, birliğe verilen ödülü alay konusu yaparak, 'Komik ve absürt. Bu şaka herhalde!' ifadelerini kullanmıştı. İtalyan medyası kararı, 'Saraybosna’da, Kosova’da üç maymunu oynayan bir birliğe nasıl olur da barış ödülü verilir.' şeklinde eleştirmişti. CİHAN

Yorumlar