İzlanda, AB Üyeliğinden Vazgeçti

İzlanda, 6 yıl önce yaptığı Avrupa Birliği üyelik başvurusunu geri çekti.

Google Haberlere Abone ol
İzlanda, AB Üyeliğinden Vazgeçti

İzlanda Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson, yaptığı kısa bir matbuat izahatsı ile Avrupa Birliği'nin devir Başkanlığı'nı yürüten Letonya'ya, Avrupa Birliği katılım başvurusunu art çektiklerini bildirdiğini açıkladı.

'HÜKÜMET, İZLANDA'YI ARTIK ADAY ÜLKE OLARAK GÖRMÜYOR'

İzlanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı izahatda, 'Hükümet, İzlanda'yı bundan böyle namzet yurt şekilde görmemektedir ve bundan sonra AB'den bu karara müsait davranmasını istek etmektedir. Buna ilaveten yeni politikanın, önceki hükümetin AB katılım müzakerelerinde verdiği taahhütleri hükümsüz kıldığını vurgulamaktadır' ifadesi kullanıldı.

2013 SEÇİMLERİNDEN SONRA TABLO DEĞİŞTİ

AB üyeliğine 16 Temmuz 2009'da başvuran İzlanda, katılım müzakerelerine 1 sene sonra başlasa da 2013 yılında yapılan umumi seçimlerde AB üyeliğine karşı çıkan sağ yelpazeden Bağımsızlık Partisi ve İlerleme Partisi'nin koalisyon kurup iktidara gelmesiyle manzara değişti. Brüksel'in, 13 Eylül 2013'te AB üyelik müzakerelerini askıya sektör İzlanda'yı bu kararından döndürme çabaları neticesiz kaldı.

EN BÜYÜK ANLAŞMAZLIĞI BU KONUDA YAŞADILAR

Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Bölgesi'ne eklenen İzlanda, AB ile müzakerelerde en iri anlaşmazlığı balıkçılık konusu için yaşadı. AB yetkilileri, çok fazla avlanmakla suçladıkları İzlanda'dan yoğun kotalar kabul etmesini isterken, İzlanda balıkçılık konusu için daha deneyimli olduğunu ve AB'nin kendi uygulamalarını temel alması gerektiğini savunuyordu.

AB İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYORDU

Kuzey Atlantik ve Kuzey Buz Denizi arasındaki 320 bin nüfuslu isme devleti İzlanda, AB'nin kutup stratejisi açısından iri ciddiyet taşıyordu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar