İtalya'da son 3 yılda 3 başbakan değişti

İtalya'da Başbakan Enrico Letta, partisinin desteğini kaybetmesi sonrasında bugün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sundu.

Google Haberlere Abone ol
İtalya'da son 3 yılda 3 başbakan değişti

İtalya'da Başbakan Enrico Letta, partisinin desteğini kaybetmesi sonrasında bugün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sundu. Böylelikle son 3 yılda İtalya'da 3. kez başbakanlık değişimi gerçekleşmiş oldu.

İtalya'da ekonomik kriz ve işsizlik son 3 yılda 3. kez hükümeti ve dolayısıyla başbakanı görevinden etmiş oldu. Geçen yıl Şubat ayı sonunda yapılan genel seçimler sonrası bir buçuk ay boyunca hükümet kurulamamış ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun devreye girip hükümet kurma görevini Enrico Letta'ya vermesiyle kriz aşılmıştı. Bugüne kadarki görevi süresince Başbakan Letta, ekonomik krize yönelik önlemleri reforme etmeye ve işsizliğe yönelik formüller bulmaya çalışsa da her iki konuda da yetersiz kalmakla eleştirilmişti.

Demokrat Parti'nin (PD) geçtiğimiz Aralık ayında yapılan genel kurulunda parti genel sekreteri seçilen Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi'nin de Başbakan Enrico Letta'yı işsizlik ve ekonomik kriz konularında eleştirmesiyle hükümete kendi partisinden güven eksikliği oluşmaya başladı. Gelişen süreçte Renzi'nin başbakanlık koltuğuna oturmak istediği ve bu konuda Letta ile anlaştığı söylentileri çıksa da Letta bunları reddetmiş ve "koltuğu isteyen varsa bunu açıkça söylemelidir" demişti. Bunun üzerine Renzi'nin talimatıyla dün toplanan parti yönetim kurulunda Letta hükümetinin değişmesi kararı çıktı.

Bu kararın ardından Başbakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda Letta'nın istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya sunacağı bildirildi. Bugün önce parlamentoda hükümetteki çalışma arkadaşlarıyla son kez görüşüp Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye öngörülen saatten önce şahsi arabasıyla ve yalnız gelen Letta istifasını sundu. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada "Cumhurbaşkanı Napolitano, Başbakan Letta ve Başbakanlık Müsteşarı Filippo Patroni Griffi'yi kabul etti. Cumhurbaşkanı, Başbakan Letta'nın (kaçınılmaz) şeklinde belirttiği istifasını aldı." ifadelerine yer verildi.

Enrico Letta'nın istifasına İtalya siyasetinden de tepkiler geldi. Özellikle son genel seçimlerde üçüncü parti olarak dikkatleri üzerine çeken 5 Yıldız Hareketi'nin lideri komedyen Beppe Grillo, Cumhurbaşkanı'nın düzenleyeceği istişare toplantılarına katılmayacağını açıkladı. Grillo, Renzi için ise "vicdansız bir kariyer meraklısı" yorumunda bulunarak kurulacak hükümete destek vermeyeceklerini bildirdi.

Letta'nın istifasını sunmasının ardından Cumhurbaşkanı Napolitano'nun yarın siyasilerle istişare etmesi ve hafta içinde yeni hükümeti kurma görevini Matteo Renzi'ye vermesi bekleniyor. Renzi'nin hükümeti baştan sona yenileme, genç ve dinamik bir kadro oluşturma fikrinde olduğu belirtilirken kulislerde 12 bakanlık için 50 isim üzerinde durulduğu bilgileri basında yer alıyor. CİHAN

Yorumlar