İtalya'da hükümet için kritik gün

İtalya'da Enrico Letta'nın kurduğu koalisyon hükümeti, Demokrat Parti'nin yeni başkanı Matteo Renzi'nin başbakan olmak istediğini açıklaması üzerine kritik bir dönemece girdi.

Google Haberlere Abone ol
İtalya'da hükümet için kritik gün

İtalya'da Enrico Letta'nın kurduğu koalisyon hükümeti, Demokrat Parti'nin yeni başkanı Matteo Renzi'nin başbakan olmak istediğini açıklaması üzerine kritik bir dönemece girdi. Konuyla ilgili Demokrat Parti'nin merkezinde bugün yapılacak toplantı sonrası Letta hükümetinin geleceğinin belirlenmesi bekleniyor.

İtalya'da geçen yıl Şubat ayı sonunda yapılan genel seçimlerin ardından bir buçuk aylık süre geçmesine rağmen hükümet kurulamaması ve bu durumdan ötürü seçimden birinci çıkan Demokrat Parti (PD) Genel Sekreteri Pierluigi Bersani'nin istifa etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Giorgio Napoletano devreye girerek parti genel sekreter yardımcısı Enrico Letta'ya hükümet kurma görevi vermişti. Letta'nın kurduğu koalisyon hükümeti 10 aydır görevde olmasına rağmen ülkede ekonomik alanda istenilen seviyeye gelinememiş olması ve işsizliğin İtalya tarihinde son 40 yılın en yüksek rakamlarına ulaşması hükümetin geleceğinin sorgulanmasına neden oluyor.

Tüm bu tartışmalar arasında genel seçimler sonrası parti içinde ismini duyuran Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi, parti içinde kendine iyi bir yer edinerek Bersani'den boşalan genel sekreterlik koltuğuna aday oldu. Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan seçimde parti genel sekreteri seçilen Renzi, Ocak ayından itibaren Letta hükümetinin yetersiz kaldığını ve bir erken seçimin söz konusu olabileceğini ifade ederek başbakanlığa aday olduğu sinyallerini verdi.

Başbakan Letta ise son dönemde sıkça dile getirilen bu tartışmalara yönelik "Yerimi kim istiyorsa bunu açıkça söylemelidir." diyerek bu tartışmaları farklı boyuta taşıdı. Bunun üzerine Renzi, söylemek istediklerini bugün yapılacak partisinin yürütme kurulunda dile getireceğini duyurdu.

Letta'nın ekonomi bakanlığına geçme şartıyla başbakanlık koltuğunu Renzi'ye devredeceği öne sürülüyor. Demokrat Parti'nin Roma'daki merkez binasında yapılacak toplantı sonrası 10 aydır görevde olan Letta hükümetinin akıbeti belirlenmiş olacak. CİHAN

Yorumlar