İsyancıların başı, Güney Sudan lideri ile görüşmek üzere Etiyopya'ya gidiyor

Güney Sudan’da isyancıların lideri Riek Machar'ın, Devlet Başkanı Salva Kiir ile görüşmek için, Etiyopya’ya gitmek üzere yola çıktığı belirtildi. Barış görüşmelerinin yürütüldüğü başkent Addis Abiba’da gerçekleşecek yüzyüze...

Google Haberlere Abone ol
İsyancıların başı, Güney Sudan lideri ile görüşmek üzere Etiyopya'ya gidiyor

Güney Sudan’da isyancıların lideri Riek Machar'ın, Devlet Başkanı Salva Kiir ile görüşmek için, Etiyopya’ya gitmek üzere yola çıktığı belirtildi.

Barış görüşmelerinin yürütüldüğü başkent Addis Abiba’da gerçekleşecek yüzyüze görüşme, 4 aydır devam eden çatışmaların ardından ilk kez gerçekleşmesi açısından önem taşıyor.

İsyancıların başı olan Riek Machar’ın sözcüsü James Gatdet Dak görüşmeyi doğrulayarak, Machar’ın Cuma günü gerçekleşecek toplantıya katılmak üzere yola çıktığını ve kısa bir zaman sonra başkette olacağını söyledi. Ayrıca Güney Sudanlı isyancı liderinin, Kiir’den önce Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile görüşeceği belirtildi.

Ülkede krize çözüm bulabilmek için taraflar arasında Etiyopya'da 23 Ocak'ta çatışmaların durdurulmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma imzalanmasına rağmen iç savaş durmamıştı.

Güney Sudan’da geçen Aralık ayında Devlet Başkanı Salva Kiir ile eski yardımcısı Riek Machar arasındaki siyasi çekişme iç savaşa dönüşmüştü. Başarısız darbe girişimi sonucu on binden fazla insanın yaşamını yitirdiği, 1 milyondan fazla kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

CİHAN

Yorumlar