İsviçre’nin AB ile anlaşmaya vardığı iddia edildi

İsviçre ile Avrupa Birliği'nin (AB) kurumsal bağlılık yönünde anlaşmaya vardığı iddia edildi. Baskı altında olan İsviçre Federal Konseyi basında çıkan haberlerle ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Hükümetin verdiği bilgiye göre...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’nin AB ile anlaşmaya vardığı iddia edildi

İsviçre ile Avrupa Birliği'nin (AB) kurumsal bağlılık yönünde anlaşmaya vardığı iddia edildi. Baskı altında olan İsviçre Federal Konseyi basında çıkan haberlerle ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Hükümetin verdiği bilgiye göre müzakere dönemi henüz bitmedi ve konuyla ilgili tasarı teklifi 2016 yılında referanduma sunulacak.

‘Sonntagszeitung' adlı gazete İsviçre’nin AB’nin iç pazarından faydalandığı alanlarda doğrudan AB yasalarını uygulayacağını iddia etti. Anlaşmazlık durumunda ise AB Adalet Divanı hakemlik görevi görecek. Yani İsviçre, Avrupa yargısını İsviçre federal mahkemesinden daha yetkili gördüğünü resmen kabul edecek.

Uzmanlar, müzakerelerin yeni başlamasına rağmen son kararın verilmiş olmasının mümkün olduğunu ifade etti. Zira halk tarafından onaylanan ve AB'nin büyük tepki gösterdiği göçmen kotası uygulamasının üç yıl içerisinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. İddiaya göre, bu süre içerisinde de anlaşmanın yürürlüğe sokulması ve AB'nin göçmen kotasından zarar görmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

AB ile yapılacak anlaşmanın İsviçre Parlamentosu tarafından kabul edilmesi ve ardından referandum yoluyla halkın da desteğini alsı gerekiyor. Bürokratik işlemlerin yetişmesi için kısa zaman içerisinde anlaşmanın nihayete erdirilmesi gerekiyor.

CİHAN

Yorumlar