İsviçreli milletvekili: Dış siyasetimiz yalana dayalı

İsviçre Halk Partili (SVP) milletvekili Christoph Blocher, "Avrupa Birliği’ne ileride üye olacağımıza inandırdık.

Google Haberlere Abone ol
İsviçreli milletvekili: Dış siyasetimiz yalana dayalı

İsviçre Halk Partili (SVP) milletvekili Christoph Blocher, "Avrupa Birliği’ne ileride üye olacağımıza inandırdık. Ama halk iradesi bir kez daha gösterdi ki Birliğe girmeyeceğiz. AB’ye karşı dış siyasetimiz yalana dayalıydı.” diye konuştu. Kota uygulamasının fikir babası olarak bilinen Blocher, dün meclis kürsüsünde İsviçre’nin dış siyasetini eleştirdi.

İsviçre Meclisi yılda dört defa toplanıyor. Bahar toplantıları Pazartesi günü başladı. Yaklaşık üç hafta devam edecek görüşmelerin en önemli gündemini kota uygulaması oluşturuyor.

9 Şubat tarihinde İsviçreliler tarihi karar alarak göçmenlere kota uygulama teklifini onayladı. AB’de büyük tepkilere yol açan karar, üç yıl içerisinde uygulamaya konulacak. Ülkenin dış siyasetini temelden etkileyen kota uygulama fikri, meclisin de gündemine oturdu.

Kota uygulamasını öngören yasa taslağını muhafazakar Halk Partisi hazırladı. SVP, mecliste kota uygulamasını savunan tek siyasi parti. Blocher, sağ partinin siyasi yol haritasını belirleyen kişi olarak biliniyor. Zürih milletvekili Christoph Blocher meclis kürsüsünde İsviçre’nin AB ile olan ilişkisini değerlendirdi.

İsviçre’nin Erasmus programından çıkarılmasının dış siyaset için belirleyici kriter olamayacağını söyleyen 73 yaşındaki deneyimli siyasetçi:, "Oylama yaptık. Halk, İsviçre’ye gelen göçü kontrol altına almak istediğini söyledi. Dünyadaki bütün ülkeler kendi aldığı göçü kendisi yönlendirir. Serbest dolaşım imkanı tanıyan hiç bir ülke tanımıyorum. Avrupa Birliği ülkeleri serbest dolaşım imkanını uyguladılar ama onlar tek büyük bir devlet olmak istiyorlar. Biz de 1848 yılında kantonları birleştirerek Konfederasyonu kurduk ve kantonlar arası serbest dolaşım imkanı doğdu. Biz Avrupa Birliğine üye değiliz. Avrupa Birliği’ne ileride üye olacağımızı inandırdık. Ama 9 Şubatta halk iradesi bir kez daha gösterdi ki Birliğe girmeyeceğiz. AB’ye karşı dış siyasetimiz yalana dayalıydı.” açıklamalarında bulundu.

İSVİÇRE, ULUSALCI ANLAYIŞA SAHİP DEVLETE Mİ DÖNÜŞÜYOR?

Sosyal Demokrat Partisi (SP) ise mecliste kota uygulama kararını eleştirmeye devam etti. Kürsüde konuşma yapan SP’li Jacqueline Fehr, AB olmadan yola devam edilemeyeceğini belirtti. Fehr, “Dünyaya açık ve özgür bir ülke isteyen herkes 9 Şubat referandumundan ders çıkarmalı. 9 Şubat'ta alınan karardan sonra basit ama tarihi bir soruyla karşı karşıyayız: İsviçre, ulusalcı anlayışa sahip devlete mi dönüşüyor? AB ile yapılacak pazarlığın nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz ama sosyal demokratların kriterleri belli. İnsanları sınıflandıran kota uygulaması çözüm olamaz.” sözleriyle partisinin tavrını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar