İsviçre'de yolsuzluk ve vergi kaçırma iddiaları için ‘yargı’ devrede

İsviçre'de art arda patlak veren iki yolsuzluk skandalına yargı el koydu.İsviçre'de Ekonomi Bakanı Schneider-Ammann’a ait olan Ammann Groupe hakkında vergi kaçırma iddiasının ardından kısa adı SECO olan Ekonomi Müsteşarlığı’nda görevli üst düzey bürokrat.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre'de yolsuzluk ve vergi kaçırma iddiaları için ‘yargı’ devrede

İsviçre'de art arda patlak veren iki yolsuzluk skandalına yargı el koydu.

İsviçre'de Ekonomi Bakanı Schneider-Ammann’a ait olan Ammann Groupe hakkında vergi kaçırma iddiasının ardından kısa adı SECO olan Ekonomi Müsteşarlığı’nda görevli üst düzey bürokratın rüşvet aldığı iddiası ortaya çıktı. Ekonomi Müsteşarlığı, iddiaların basına yansıma sonrası şüpheli bürokratı açığa aldı ve Federal Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ekonomi Bakanı Schneider-Ammann ise şirketinde bütün işlemlerin şeffaf yapıldığını ve vergi dairesi tarafından onaylandığını belirterek yargı araştırmasına açık olduğunu ifade etti.

AMMANN HOLDİNG HAKKINDA VERGİ KAÇIRMA İDDİALARI

İlk olarak Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann’ın bakan olmadan önce yönettiği şirket hakkında vergi kaçırma iddiaları ortaya atıldı. Schneider-Ammann hükümet üyesi oluncaya kadar kendisine ait olan Ammann Groupe’u yönetti. Devlet televizyonu 1996 ile 2009 yılları arasında holding sermayesiyle şaibeli işlemler yapıldığını televizyon ekranlarına taşıdı. Vergi dairesi, devlet televizyon kanalının yaptığı haber sonucunda dev holdingi vergi teftişine tabi tuttu. Vergi dairesi başkanı Bruno Knüsel, bütün dosyaların geçmişe yönelik kontrol edileceğini açıkladı. 2010 yılında Bakanlar kuruluna seçilen Johann Schneider-Amman, Amman Groupe Holding’deki hisselerini çocuklarına devretmişti.

VERGİ CENNETİ JERSEY ADASI

Liberal Partili (FDP) Johann Schneider-Amman, 1989 yılından yönetmeye başladığı Ammann holdingine 2010 yılında veda etti. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan belgelerin sonucunda inşaat sektöründe iş yapan holding hakkında vergi incelemesi başlatıldı. Devlet televizyonu SRF’in yaptığı habere göre Ammann holdingi 1996 yılında Jersey adasında Jerfin isminde firma kurdu. Jersey, İngiltere’ye bağlı ve ‘vergi cenneti’ olarak tanınan bir ada. 100 bin nüfuslu ada, vergi oranları sayesinde finans piyasasının tanınan merkezleri arasında yer alıyor. Jersey’de vergi faiz oranı yüzde 0’a yakın olduğu için şirketler çok düşük vergi ödüyor. Belgelere göre Ammann holdingin açtığı Jerfin şirketi, İsviçre’den aktarılan 150 milyon frank sermayeyle kuruldu. 2008 yılının sonunda yayınlanan şirket raporlarında sermayenin 263 milyon franga yükseldi. Uzmanlar, Ammann holdingin Jerfin şirketi sayesinde sadece vergiden milyonlarca frank kâr ettiğini tahmin ediyor.

Ammann holding ise haberlerin çıkmasında sonra konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Ammann, bütün işlemlerin kanunlara uygun yürütüldüğünü vurgulayarak 2007 yılında büyük vergi kontrolü geçirdiklerini ifade etti.

SİYASETÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Ekonomi Bakanın Schneider-Ammann’ın eski şirketi hakkındaki iddialar sonucunda siyasetçilerden tepki geldi. Sosyal Demokrat Partisi grup başkan vekili Andy Tschümperlin: “Bakan Schneider-Ammann’dan açıklama bekliyorum. Naylon şirket kurarak vergi kaçırdığı ortaya çıkan Federal Konsey üyesi güvenirliğini kaybeder.” dedi.

BAKANDAN YAZILI AÇIKLAMA

Federal Konsey üyesi Schneider-Ammann yazılı açıklama yaptı: “Ammann holdingini 1989 ile 2010 yılları arasında yönettim. Ammann holdingin ticari hacmin yüzde 90’ı uluslararası piyasaya dahil. Uluslararası işlerin sayesinde Ammann holding, başta İsviçre’de olmak üzere bir çok yerde güvenilir istihdam sağladı. Hiç bir yatırımı vergi dairesinden gizli yapmadık ve hiç bir zaman çalıştığımız ülkelerin yasalarına aykırı davranmadık. Bahsedilen şirket 2009 yılında kapatıldı ve sermayesiyle İsviçre’de yeni bir şirket kuruldu. Bütün işlemler şeffaf yapıldı ve vergi dairesi tarafından onaylandı.”

MÜŞTERİSİNDEN ŞARAP, PEYNİR VE MAÇ BİLETİ ALAN BÜROKRAT AÇIĞA ALINDI

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığında (SECO) görevli üst düzey bürokrat rüşvet alma ve yolsuzluk yapma iddialarıyla açığa alındı. ‘Tages-Anzeiger’ gazetesi geçen hafta belge ve ses kayıtları yayınladı. Ortaya atılan delilleri değerlendiren SECO, şüpheli bürokratı açığa aldı ve Federal Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığında çalışan bürokratın rüşvet karşılığında İT yazılım işlerini kanton Zug merkezli bir bilgisayar şirketine peşkeş çektiği iddia edildi. Ses kayıtlarında İT şirketin, bürokrata şarap, peynir ve kombine futbol bileti hediye ettiği ortaya çıktı.

SECO yöneticisi Boris Zürcher yerel televizyon kanalına konuştu. Zürcher: “Basında çıkan belgeleri inceleyince şaşkınlık içinde kaldık ve Federal Savcılığa suç duyurusunda bulunduk.” diyerek bilgi verdi. Yerel gazetenin haberine göre SECO’da görev yapan bürokrat, bilgisayar yazılım şirketinden 2006 yılından itibaren hediye almaya başladı. İT şirketin, kombine futbol maç biletleri, ev eşyaları, şarap ve peynir karşılığında çok sayıda kamu ihalesi aldığı ortaya sürüldü.

PARLAMENTO’DAN BÜYÜK TEPKİ GELDİ

Liberal Partili Milletvekili Christian Wasserfallen yolsuzluk iddialarını değerlendirdi.
Wasserfallen: “Kamu ihalelerinde şeffaflık sorunu var. Bu sorunun acilen giderilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Meclis Teftiş Kurulu yeni skandalın ardından harekete geçti. Teftiş Kurulu, Federal Konsey’den yeni kamu ihale yasasını ‘acil’ olarak hayata geçirmeyi talep etti. 1 Ocak 2013 tarihinde kamu ihale yasası yenilendi. Yürürlüğe geçme süresi 2015 yılsonu olarak belirlenmişti. CİHAN

Yorumlar