İsviçre'de 'serbest dolaşım' referanduma sunulacak

İsviçre'de Avrupa Birliği ile yapılan serbest dolaşım anlaşmasını sınırlandıracak öneri 9 Şubat'ta referanduma sunulacak.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre'de 'serbest dolaşım' referanduma sunulacak

İsviçre'de Avrupa Birliği ile yapılan serbest dolaşım anlaşmasını sınırlandıracak öneri 9 Şubat'ta referanduma sunulacak. İsviçre Halk Partisi’nin istediği değişikliğe Avrupa Birliği tepkili.

Taslağa göre İsviçre makamları her yıl ülkeye alınacak göçmen sayılarına üst sınır getirecek. Uygulanacak kotanın hacmi ekonomi piyasası ve siyasetçiler tarafından belirlenecek. İstihdam konusunda İsviçrelilere öncülük tanınmasını açık bir dille ifade eden taslak, sığınmacıların ve oturum izni olan göçmenlerin aile bireylerini İsviçre’ye getirme sayılarına da üst sınır uygulanmasını öngörüyor.

Serbest dolaşım ilkesinin AB’nin temel dayanaklarından olduğunu hatırlatan AB'nin İsviçre nezdindeki Büyükelçisi Richard Jones, İsviçrelilerin alacakları kararın doğuracağı sonuçları iyi tahlil etmesi gerektiğini ifade etti. Jones, 9 Şubat'ta sandıktan ‘evet’ çıkması durumunda Avrupa Birliği Komisyonu'nun elleri-kolları bağlı şekilde duramayacağını söyledi. Jones, İsviçre ile yapılan ikili anlaşmaların iptalinin dahi gündeme geleceği uyarısını yaptı.

İsviçre'de, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım hakkından en çok iş dünyası faydalandı. AB ile 2002 yılında yapılan anlaşma sonucunda İsviçre’deki şirketler, AB vatandaşlarını özel izin almadan işe alma hakkına sahip oldu. SVP’nin lanse ettiği inisiyatif kabul edilirse, 10 yıldır yürüyen sistem tekrar sallanacak. CİHAN

Yorumlar