İsviçre’de başörtüsü yasağı oylanacak

İsviçre'de Pazar günü yapılacak referandumda okullarda başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa tasarısı da oylanacak.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’de başörtüsü yasağı oylanacak

İsviçre'de Pazar günü yapılacak referandumda okullarda başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa tasarısı da oylanacak. St. Gallen kantonun Au-Heerbrug kasabasının okullarında başörtüsü yasaklanmak isteniyor.

Ülkenin en doğusunda olan kasaba, 2013 yılının haziran ayında başörtülü iki kız kardeşin okuldan uzaklaştırma almasıyla tanındı. Somali’den yeni gelen iki kızın başörtüsü sebebiyle okuldan ayrı kalması ülke geneli tepkiye yol açtı. İlk ğretim okulu, yönetmeliğini değiştirerek derste başörtüsü takılmasına izin verdi. İsviçre Halk Partisi (SVP) okulun kararını eleştirerek referandum yoluna gitti. Okulda başörtüsünü yasaklamayı ön gören teklifin kabul edileceği tahmin ediliyor.

TARTIŞMALI YASAK

İsviçre’de başörtüsünün okulda yasaklanmasını içeren yasa tasarı teklifi ilk defa seçmenin takdirine sunuluyor. Ülkede her okulun kendi bünyesinde kılık kıyafet yönetmeliğini hazırlama yetkisi var. Fakat 2010 yılında St. Gallen kanton hükümetinin okullara gönderdiği bir bildiride okullarda başörtüsü takmamın yasaklanması yönde tavsiyede bulunuldu. Au-Heerbrugg’taki okul da kanton hükümetinin bu tavsiyesine uyarak öğrencilerin başörtüyle derse girmesini yasakladı. Tartışmalı yasak kamuoyuna yansıyınca okul idaresi geri adım attı. Okul müdürü Walter Portmann, "Uygulamada gördük ki başörtüsü yasağı bir fayda sağlamıyor. Bu konuda kanton hükümetinin verdiği tavsiyeye uymayarak yasağı kaldırıyoruz.” diye konuşarak yasağı kaldırdığını resmen ilan etti.

FEDERAL MAHKEME: YASAL ALTYAPI YOK

Başörtüsü yasağının kaldırıldığı günlerde federal mahkeme, benzer bir konuda aynı kararı verdi. Liseye giden iki kıza başörtüsü yasağı konulması üzerine kızların aileleri mahkeme yoluna başvurdu. Yerel mahkemelerin kararları kabul edilmediği için dava federal mahkemeye taşındı. Federal Mahkeme, yasal altyapı olmadığı için başörtüsünün okullarda yasaklanamayacağını söyledi. Mahkemenin kararı benzer davalara örnek teşkil edeceği için Müslüman halkı rahatlattı.

Federal Mahkeme'nin kararından sonra başörtüsünün okulda çıkarılmasını savunan muhafazakar siyasetçiler gereken yasal düzenlemeyi oluşturmak için kollarını sıvadı. O kararın ilk tepkisi St. Gallen kantonundaki kasabada gösterildi. Aynı yasağın bütün kantonda uygulanmasını öngören bir önerge de St. Gallen kanton meclisine sunuldu.

Bu arada başörtüsüyle derse giren Somalili öğrencinin öğretmeni yerel televizyon kanalına konuştu. Genç öğretmen sınıf içindeki izlenimlerini anlattı. Öğretmen Joane Studach, Sınıfa başörtüsü takan yeni öğrencinin gelmesi diğer öğrencilerin merakını uyandırdı. Diğer çocuklar başörtüsü hakkında sorular sordu ve biz de derste bu konuya değindik. Öğrenciler başörtüsünü çok hızlı kabullendiler ve konu gündem olmaktan çıktı.” diye konuştu.

Yasağın uygulanması için imza kampanyası başlatan Hansruedi Köppel ise "Biz bütün öğrencilere aynı kuralların geçerli olmasını istiyoruz. Derste başın kapatılması yasak. Erkek öğrenciler sınıfa girince şapkalarını çıkarmak zorunda. Aynı yasağın dini sebepten başını kapatanlara da geçerli olmasını istiyoruz.” diyerek taslak teklifini savundu. CİHAN

Yorumlar