İsviçre savunma bakanından 'tarafsızlık' çıkışı

İsviçre Savunma Bakanı Ueli Maurer, ‘gerçek İsviçre tarafsızlığına dönmeliyiz’ çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre savunma bakanından 'tarafsızlık' çıkışı

İsviçre Savunma Bakanı Ueli Maurer, ‘gerçek İsviçre tarafsızlığına dönmeliyiz’ çağrısında bulundu. Maurer, Konfederasyon Başkanı Didier Burkhalter’in Ukrayna krizinde izlediği politikayı eleştirdi.

İsviçre Halk Partili (SVP) Maurer’in sağ çizgide yayın yapan ‘Weltwoche’ dergisine geçtiğimiz hafta verdiği röportaj İsviçre’de büyük yankı uyandırdı. Sosyal Demokrat Partisi (SP) genel başkanı Christian Levrat, Ueli Maurer’i ağır dille eleştirdi. Levrat, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olarak Ukrayna’da arabulucu olmaya çalışan Burkhalter’e saldırılmasını ‘ihanet sınırına dayandı’ diyerek değerlendirdi.

TARAFSIZLIK RÖNESANSI

Savunma Bakanı Maurer, geçtiğimiz hafta İsviçre’nin dış siyasetini eleştirdi. SVP’li Maurer: “Hükümet, şartsız tarafsızlığı sürdürme isteğini taşımıyor. Ne bürokratlar ne de siyasetçiler tam anlamıyla tarafsızlığı savunmuyor.” açıklamasında bulundu. Konfederasyon Başkanı Burkhalter’i açık bir dille eleştiren Maurer, İsviçre’nin AGİT’e dönem başkanı olmasını da ‘hata’ olarak nitelendirdi. 53 yaşındaki Ueli Maurer, “Burkhalter’e bağlı olan dış işleri bakanlığı kota uygulama kararından sonra AB ile ilişkisini sıcak tutmak için Brüksel’in her dediğini yapmaya çalışıyor. İsviçre, 9 Şubat referandumunda alınan kararı unutturmak için Rusya’ya tavır aldı.” ifadelerini kullandı. Savunma Bakanı, Ukrayna’da yaşanan krizin İsviçre adına önemli bir fırsat olduğunu ileri sürdü. Maurer, “Gelecekte güvenilir arabulucu olabilmemiz için gerçek İsviçre tarafsızlığına dönmeliyiz. Tarafsızlık Rönesans’ı yaşamalıyız. Son gelişmeler doğu batı mücadelesinin bitmediğinin göstergesidir. İsviçre olarak biz tek taraflı yaptırım ve ambargoları onaylarsak taraf olmuş oluruz.” diyerek Rusya’ya yaptırımda bulunmanın yanlış olacağını dile getirdi.

İSVİÇRE KONFEDERASYONUN ZİRVESİNDE GERGİNLİK

İsviçre Konfederasyonun yürütme kurulu 7 kişilik Federal Konsey’den oluşuyor. Federal Konsey’de 5 siyasi partinin temsilcileri görev yapıyor. Konfederasyonun en yetkili konseyin ilkeleri arasında ‘meslektaşlık prensibi’ yer alıyor. ‘Meslektaşlık prensibine’ (Kollegialitätsprinzip) göre Federal Konsey’de alınan kararlar bütün temsilciler tarafından benimsenerek savunulması gerekiyor. Bakanlar, siyaset yaptıkları çizgiye göre değil Bakanlar Kurulun aldığı karara göre değerlendirmede bulunmaları gerekiyor. Ueli Maurer’in Burkhalter’i eleştirmesi, parti üstü bir oluşum olan Federal Konsey’in ilkesine zarar verdi.

MAURER KENDİ SEÇMENİN BEĞENİSİNİ TOPLADI

Savunma Bakanı, röportajın yayınlandığı gün resmi açıklamada bulundu. Basına verdiği röportajdaki ifadelerin yanlış olduğunu itiraf eden deneyimli siyasetçi ‘üzüntü’ duyduğunu dile getirdi. Savunma Bakanlığın resmi sitesinde yayınlanan bildiride, ‘meslektaşlık prensibine’ aykırı tutum sergilemenin yanlış olduğu yer aldı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre Hükümet, basın bildirisinden yola çıkarak konunun kapandığını ifade etti. SP genel başkanı Levrat, Maurer’in çıkışını ‘ihanet sınırına dayandı’ diye nitelendirdi. Hristiyan demokrat genel başkan Christophe Darbellay, savunma bakanın özür dilemesi gerektiğini öne sürdü.

Tecrübeli siyasetçi Maurer, yaptığı tarafsızlık çıkışıyla önce kendi seçmenin beğenisini topladı. Ardından Federal Konsey’in ilkelerine aykırı açıklamada bulunmanın üzüntüsünü ifade ederek siyasi krizi önledi. CİHAN

Yorumlar