İsviçre, Hırvatistan vatandaşlarına vize uygulayacak

Avrupa Birliği ülkesi vatandaşları da dahil, ülkeye gelecek göçmen sayısını sınırlandırma kararı alan İsviçre, dün ilk adımı attı.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre, Hırvatistan vatandaşlarına vize uygulayacak

Avrupa Birliği ülkesi vatandaşları da dahil, ülkeye gelecek göçmen sayısını sınırlandırma kararı alan İsviçre, dün ilk adımı attı. Bern yönetimi, Hırvatistan vatandaşlarına serbest dolaşım engeli çıkarıı. Bunun üzerine Brüksel, İsviçre ile bazı anlaşmaları askıya aldığını açıkladı.

İsviçre’de geçen hafta yapılan referandumdan sonra Avrupa Birliği ile bu ülke arasındaki kriz giderek derinleşiyor. Halk oylamasında İsviçrelilerin çoğunluğunun diğer AB ülkelerinden gelenlere kota konulması yönündeki tercihi etkisini gösterdi.

İsviçre, dünden itibaren Hırvatistan vatandaşlarının ülkeye serbest bir şekilde giremeyeceklerini ve vize almaları gerektiğini duyurdu.

Söz konusu kararın ardından Brüksel’in cevabı gecikmedi. Avrupa Birliği Komisyonu, bu adıma karşılık olarak İsviçre ile bazı anlaşmaları askıya aldıklarının açıkladı. Bunlar arasında araştırma projeleri ve Erasmus gibi eğitim konusunda işbirliği anlaşmaları bulunuyor.

Öte yandan İsviçre’de sadece aşırı sağcı parti SVP değil aynı zamanda Sosyal Demokratlar da AB ile olan serbest dolaşım anlaşmasının iptal edilmesini istedi. Partinin şefi Christian Levrant, bu konuda da referandum yapılmasını önerdi. CİHAN

Yorumlar