İsviçre cumhurbaşkanından referandum yorumu: Dünyanın sonu değil

İsviçre’de 9 Şubat Pazar günü neticelenen referandum sonrası gözler hükümetin (Federal Konsey) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre cumhurbaşkanından referandum yorumu: Dünyanın sonu değil

İsviçre’de 9 Şubat Pazar günü neticelenen referandum sonrası gözler hükümetin (Federal Konsey) izleyeceği yol haritasına çevrildi. Özellikle medya ve iş dünyasından gelen büyük hayal kırıklığı haberlerinden sonra havayı yumuşatmaya çalışan Konfederasyon Başkanı Didier Burkhalter, "Durum zor olsa da dünyanın sonu değil." diyerek panik havasını dağıtmaya çalıştı.

Referandum oylamasından hemen sonra konuyla ilgili bakanlığın gerekli yasama çalışmasına başladığı süreçte, AB vatandaşlarına kota getiren uygulama başta Adalet Bakanlığı olmak üzere AB ile ikili anlaşmaları takip eden dışişleri bakanlığının nasıl bir çalışma takip edeceği merak konusu. Zira referandum öncesinde AB’nin yapmış olduğu uyarı mahiyetindeki açıklamalarda ‘evet’ olarak çıkacak bir sonucun ikili anlaşmaların iptal edilmesi anlamına geldiğinin altını çizmişti. 2014 yılında Konfederasyon başkanlığı görevini üstlenen Dışişleri Bakanı Burkhalter ise göreve başladıktan sonra ilk demeçlerinde başkanlığını yürüteceği AGİT başta olmak üzere İsviçre’nin AB ile olan ilişkilerinde ilerleme kazanmak istediğini vurgulamıştı. Görev süresinin ikinci ayında İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) AB karşıtı politikasına zemin hazırlayan ‘toplu göçe hayır’ inisiyatifinin kabul edilmesi en çok Didier Burkhalter’in işini zorlaştırdı.

YOL HARİTASI HAZİRAN AYINDA

Federal Konsey Pazar günkü referandum sonuçlarından sonra fazla vakit kaybetmeden kamuoyunun sorularına cevap verdi. İzlenecek yol haritasının Haziran ayında açıklanacağının altını çizen hükümet üyeleri yıl sonunda ise gerekli yasama çalışmalarının başlayacağını duyurdu. Göçmenlere uygulanacak kotanın yasal prosedürleri başta Adalet Bakanlığı, Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde yapılacak çalışmalarla üç yıllık bir süreçte yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu zaman içerisinde göçmenler mevcut kanunlara tabi olmaya devam edecekler.

BÜYÜKELÇİ JONES: AB BLÖF YAPMIYOR

Avrupa Birliği’nin İsviçre Büyükelçisi Richard Jones Pazar günü neticelenen referandum sonrası İsviçreli firmaların AB pazarındaki durumunu tehlikeli olarak nitelendirdi ve bunun bir blöf olmadığını ifade etti. Serbest dolaşım hakkının AB’nin dört temel ilkesinden biri olduğunun altını çizen Jones, AB vatandaşlarına kontenjan uygulamasına kesinlikle karşı olduklarını tekrarladı. Şu an itibariyle topun tamamen İsviçre tarafında olduğunu anlatan büyükelçi, "Eğer İsviçre bu duruma bir çözüm getirecekse biz kapımızı hiç bir zaman kapatmayacağız." dedi. Richard Jones bundan yaklaşık bir ay önceki açıklamasında İsviçre halkının AB vatandaşlarına kota uygulamaya evet demesi durumunda İsviçre ile yapılan bütün ikili anlaşmaların iptal olacağı uyarısını yapmıştı. CİHAN

Yorumlar