İsviçre 2017 yılından itibaren göçmenlere kota uygulayacak

İsviçre Konfederasyonu 2017 yılından itibaren göçmenlere kota uygulamaya başlayacak. Hükümet 9 şubat tarihinde yapılan referandumda alınan kota uygulama kararını nasıl hayata geçireceğini açıkladı. Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, 2017...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre 2017 yılından itibaren göçmenlere kota uygulayacak

İsviçre Konfederasyonu 2017 yılından itibaren göçmenlere kota uygulamaya başlayacak. Hükümet 9 şubat tarihinde yapılan referandumda alınan kota uygulama kararını nasıl hayata geçireceğini açıkladı. Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, 2017 yılından itibaren 4 aydan uzun süreliğine İsviçre’ye gelen yabancılara kota uygulamasının başlayacağını söyledi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Sommaruga, her yıl yeni kota belirleneceğini ifade etti. Referandumla kabul edilen teklifin içeriğine sadık kalındığını vurgulayan Sommaruga, “Hazırladığımız uygulama modeli kota hacminin Federal Konsey tarafından belirlenmesini öngörüyor. Federal Konsey kotayı belirlerken ekonomi ve iş dünyasının çeşitli göstergelerini ve kantonların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak. Federal Konseyin bu konuda bir danışma kurulu olacak. Danışma kurulunda kantonların ve sivil toplum kuruluşların temsilcileri yer alacak. Dört aydan fazla olan bütün oturum statüleri bu kotaya dahil olacak. Komşu ülkelerden günlük İsviçre’ye çalışmaya gelenlerin sayısı da sınırlandırılacak. Yerli çalışanlara öncelik tanınacak. Yani bir sektörde ne kadar çok yerli çalışan varsa yurt dışından o kadar az işçi alınacak.” şeklinde konuştu.

Bakan, sınır kantonların kendi iş piyasasını korumak amacıyla ek sınırlama getirme hakkına sahip olduğunu ilave etti. AB ve EFTA devletlerinden gelen vatandaşlara bürokratik kolaylık sağlanacağı açıklandı. Simonetta Sommaruga hiçbir göçmenin aile birleşimi hakkından mahrum edilmeyeceğini ifade etti. Adalet bakanı, bu alanda uygulanacak yasağın göçmenleri zor durumda bırakacağının altını çizdi. İsviçre’ye sığınma talebinde bulunan göçmenleri kotaya dahil edilmeyeceğini duyuran bakan onların ülkede sadece geçici olarak misafir edildiğini hatırlattı. Fakat sığınma talebi kabul edilen mülteciler kontenjana dahil olacağını ifade etti.

Simonetta Sommaruga, “Hem yurt içinde hem de yurt dışında sürdüreceğimiz müzakereler beni heyecanlandırıyor. Çok zor ama zorluğuyla beraber güzel de bir iş olacağını umuyorum. Önemli bir noktayı gözden kaçırmamalıyız. Bu tartışma ve müzakerelerin sonucu ülkemizin geleceğini derinden etkileyecektir. Federal Konsey, parlamento ve müzakerelere dahil olacak diğer aktörler bunun bilincinde hareket etmek durumundalar.” diyerek siyasi partilerin çalışmaların önemine vurgu yaptı.

AB UZLAŞMA SİNYALİ VERMİYOR

İsviçre’nin AB ile yürüyen serbest dolaşım anlaşmasına göre göçmen sayılarına kota uygulaması yasaklanıyor. İsviçre’nin aldığı karara göre serbest dolaşım anlaşmasının revize edilmesi için AB ile pazarlık masasına oturulacak. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn konuyla ilgili geçmiş aylarda sert ifadeler kullandı. İsviçre hükümetinin kararını değerlendiren Asselborn, “AB serbest dolaşım anlaşmasını uygulayabilmek için büyük mücadele verdi ve bu konuda taviz veremez.” diye konuştu. İsviçre televizyonuna konuşan Lüksemburglu dışişleri bakanı İsviçre’nin aldığı kararlara saygı duyduğunu fakat kendini gelecekte Avrupa’dan izole etmemesini umduğunu ekledi. AB komisyonu da açıklamada bulundu. AB ‘yerli işçilere öncülük tanınmasının kabul edilemez’ olduğunu ifade etti.

Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter İsviçre’nin aldığı kararın Brüksel’de uygulatmaya çalışacağını dile getirdi. Zor bir mücadele dönemine girdiklerinin farkında olduğunu söyleyen Burkhalter, “Federal Konsey halkın kararını enine boyuna tartıştı. Neyi hedeflediğini ve ne için müzakere edeceğini iyi biliyor. Bir konsept oluşturduk ve anlaşmayı revize etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar