İsveç’te telefon ve internet kayıtları artık 6 ay süreyle saklanmayacak

AB Adalet Divanı’nın 2006 yılında yayınlanan internet erişim veri toplama direktifini iptal etmesinin ardından İsveç Posta ve Telekom İdaresi (PTS), Telekom şirketlerin internet ve telefon kayıtlarını 6 ay süreyle saklı tutma gibi bir zorunluluğu kalmadı.

Google Haberlere Abone ol
İsveç’te telefon ve internet kayıtları artık 6 ay süreyle saklanmayacak

AB Adalet Divanı’nın 2006 yılında yayınlanan internet erişim veri toplama direktifini iptal etmesinin ardından İsveç Posta ve Telekom İdaresi (PTS), Telekom şirketlerin internet ve telefon kayıtlarını 6 ay süreyle saklı tutma gibi bir zorunluluğu kalmadığını açıkladı.

AB Adalet Divanı, 2006 yılında yayınlanan internet erişim veri toplama direktifini iptal etti. Telekom şirketleri artık internet ve telefon kayıtlarını 6 ay süreyle saklı tutulma zorunluluğundan kurtuldu. Özel hayati ihlal ettiği gerekçesiyle sıkça eleştirilen söz konusu direktif özellikle polis tarafından suçluların takibi için kullanılıyordu. Bundan sonra elektronik veri toplamanın direkt olarak suçla bağlantılı olması ve polisin de bu operasyonun bir parçası olması için ortada şüphe olması gerekiyor. AB Komisyonu Üyesi İsveçli politikacı Cecilia Malmström, direktifin tamamen kaldırıldığını, yerine alternatif bir direktif konulacağını da sanmadığını söyledi.

AB Adalet Divanı’nın kararı sonrası ülkede elektronik iletişimden sorumlu İsveç Posta ve Telekom İdaresi (PTS), telefon kayıtlarını 6 ay süreyle saklı tutmayan şirketlere artık bir müeyyide uygulanmayacağını belirterek mahkeme kararına uyduğunu gösterdi. PTS’nin CEO’su Göran Marby, ayrıca söz konusu AB direktifi doğrultusunda İsveç’te 2012 yılında yürürlüğe giren internet erişim veri toplama kanununun hükümet tarafından yeniden gözden geçirilmesini istediklerini belirtti.

Bununla birlikte Yeşiller Partisi de Parlamento’ya bir çağrıda bulunarak iptal edilen AB internet erişim veri toplama direktifi doğrultusunda hazırlanan ve 2012 yılında yürürlüğe giren internet erişim veri toplama kanununun hemen iptal edilmesini istedi.

Bu arada İsveç, 2006 yılında yayınlanan söz konusu AB direktifini zamanında uymadığı için AB Komisyonu tarafından 3 milyon Euro cezaya çarptırılmıştı. Konu ile ilgili kanunu ancak 2012 yılında çıkarabilen İsveç’in AB Adalet Divanı’nın son kararı sonrası ödediği bu cezayı geri alabileceği belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar