İsveç’te aşırı sağcılar ve feministler kazandı

Avrupa Parlamentosu seçimleri İsveç’te sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, aşırı sağcı göçmen karşıtı İsveçli Demokratlar Partisi bir önceki seçimlere göre oylarını üçe katlayarak üçüncü parti olurken, bu yıl ilk defa seçimlere...

Google Haberlere Abone ol
İsveç’te aşırı sağcılar ve feministler kazandı

Avrupa Parlamentosu seçimleri İsveç’te sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, aşırı sağcı göçmen karşıtı İsveçli Demokratlar Partisi bir önceki seçimlere göre oylarını üçe katlayarak üçüncü parti olurken, bu yıl ilk defa seçimlere katılan Feminist Partisi de barajı aşarak parlamentoya girmeyi başardı.

Koalisyon hükümetin büyük ortağı Moderatlar Partisi yüzde 5 oranında bir kayıp ile büyük bir hezimet yaşadı. Muhalefet Partisi ise bir önceki seçimde aldığı oy oranını olduğu gibi korudu. Oy verme işleminin tamamlanmasıyla açılan sandıklarda yapılan ilk sayımlara göre seçimin birincisi Sosyal Demokratlar yüzde 24.4 oranında oy aldı.

İktidar partisi Moderatlar bir önceki seçime oranla yüzde 5 kayıp ile 13.6’da kaldı. Halk Partisi yüzde 3’lük bir kayıp ile yüzde 9.9 oy aldı. Yeşiller Partisi son dönemde yaptığı ataklarla oy oranını yüzde 11’den yüzde 15.3'e çıkarmayı başardı. Göçmen karşıtı İsveçli Demokratlar beklenmedik bir şekilde oylarını 3.2’den 9.8'e çıkarak büyük bir zafer elde etti. Bu yıl ilk defa AP seçimlerine katılan Feminist Parti de yüzde 5.3 oranında oy toplamayı başardı.

Bu sonuçlara göre Avrupa Parlamentosu’na Sosyal Demokratlar 6, Moderatlar 3, Yeşiller 3, isveç Demokratları 2, Halk Partisi 2, Sol parti, Hıristiyan Demokratlar, Merkez parti ve Feminist parti de birer temsilci gönderiyor. CİHAN

Yorumlar