İstifalar, tatilde olan ABD’de geniş yankı uyandırdı

Türkiye’de 3 bakan ile eski bir bakanın istifa haberleri Amerikan basınında da geniş yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol
İstifalar, tatilde olan ABD’de geniş yankı uyandırdı

Türkiye’de 3 bakan ile eski bir bakanın istifa haberleri Amerikan basınında da geniş yankı uyandırdı. Noel bayramı nedeniyle ABD’de hem resmi hem de özel tüm iş yerlerinin kapalı olmasına rağmen ABD basını Türkiye’deki gelişmeleri okurlarına flaş haber olarak geçti.

Türkiye’deki sıcak gelişmeler ABD medyasında geniş bir şekilde görüldü. Fox News Türkiye’deki istifaları flaş gelişme olarak izleyicilerine duyururken, Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise yolsuzluk-rüşvet soruşturmasının başlamasından sonra ilk defa üst düzey istifaların hükümette yaşandığını belirtti. Gazete, istifasını sunan bakanların çocuklarının yolsuzluk-rüşvet skandalına adlarının karıştığını belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın milletvekilliğinden de istifa ettiğini duyurdu.

Bayraktar’ın istifa açıklamasına dikkat çeken WSJ, ‘‘Fakat rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle 'istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyonu yayınlayınız' şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum.’’ sözlerine dikkat çektikten sonra, ‘‘Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için sayın Başbakan'ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyorum.’’ sözlerine yer verdi.

WSJ, Bayraktar’ın Başbakanı istifaya çağırmasının ardından İstanbul Borsası’nda keskin düşüşün yaşandığına dikkat çekti. Erdoğan'ın, hakkında ileri sürülen iddiaları hiçbir şekilde kabul etmeyeceği yolunda açıklama yaptığını belirten WSJ, istifaların devam edebileceğine dikkat çekti.

Üç bakanın istifası kadar Erdoğan Bayraktar’ın, Başbakan Erdoğan için sarf ettiği sözlere dikkat çeken Washington Post (WP) gazetesi, Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz’un da gözaltına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığını hatırlattı. WP, Başbakan Erdoğan’ın yürütülen yolsuzluk soruşturmasını 'uluslararası bir oyun' olarak değerlendirdiğini yazdı.

AP ajansının haberini internet sitesinden okurlarına duyuran WP, Erdoğan’ın tek adam olduğu yolunda eleştirilerin giderek arttığını yazdı. İçişleri eski bakanlarından İdris Naim Şahin’in de partisinden istifa ettiğine dikkat çekilen haberde, Başbakan Erdoğan için bir başka baş ağrısının da Ankara Savcılığı'nın yürüttüğü hızlı tren soruşturması olduğunu ifade etti.

Dünyanın en saygın gazeteleri arasında ismi zikredilen New York Times, (NYT) internet sitesinde okurlarına haberi duyurdu. Haberde, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde ‘‘Ricciardone ülkemizden defol’’ yazılı pankartlar ile Atatürk resimlerini kullanan bir grubun gösterisiyle ilgili fotoğrafın kullanılması dikkat çekti. NYT, Erdoğan ve çevresi tarafından, 'hükümeti zayıflatmak için devlet içinde çete’ olduğu ve 30 Mart’taki yerel seçimlerden önce uluslararası güçlerin kendilerine karşı kurduğu komplo kurduğuna yönelik ifadeler aktarıldı.

Hükümetin zayıflatılması için kullanıldığı savunulan yolsuzluk soruşturmasının arkasında olduğu ileri sürülen üst düzey polislerin görevden alındığı belirtilen haberde, Camia ile AK Parti arasında son yıllarda artan anlaşmazlıklara da dikkat çekti. Fethullah Gülen Hocaefendi ile Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz bir iki yıl içinde özellikle dış politika konusunda birbirlerine ters düştüğünü belirten NYT, soruşturmanın arkasında Gülen’in olduğuna yönelik iddiaların Hocaefendi tarafından yalanlandığına işaret etti. NYT, bu iddiaların, Hizmet hareketi tarafından 'yolsuzluğu örtbas çabası' olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

Boston Herald ise bakanların istifasının dışında İdris Naim Şahin’in istifasının gelmesi ile hızlı tren soruşturmasının da basına sızdırıldığı ve başka bir büyük yolsuzluk skandalıyla hükümetin yüz yüze geldiğini yazdı.

CNN televizyonu ise haberi ‘‘Hükümette çatlamalar’’ başlığıyla izleyicilerine duyururken, yaşanılan istifaların ardında Gülen’in olduğu yönünde iddialar bulunduğunu yazdı. İddiaların aksine soruşturmayı yürüten İstanbul savcılarının, olayın yolsuzlukla ilgili olduğunu açıkladığına dikkat çekti. Bayraktar’ın bir televizyon kanalında Başbakan Erdoğan’ı istifaya çağırdığı belirtilen CNN, Türkiye’de bir haftadır yaşanan olayların Erdoğan’ın "eski destekçisi" Fethullah Gülen ile güç savaşı içerisine girdiği şeklinde de göründüğünü belirtti. CİHAN

Yorumlar