İstanbul-Londra Uçağında Tutuklama

Gözler İngiliz vatandaşlarına çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul-Londra Uçağında Tutuklama

Metropolitan Polisi (MET), İstanbul- Londra seferi ile dün (Perşembe) öğleden sonra 14:00 civarında Londra’nın ikinci büyük havaalanı Gatwick’e gelen 21 yaşındaki terör şüphelisinin tutukladığını bildirdi.


Terör zanlısı olarak tutuklanan kişinin önce Batı Londra’da sonra’da Kuzey Londra’da bir polis istasyonunda sorgulandığı kaydedildi. Polis olaya ilişkin detaylı bilgi vermezken tutuklanan zanlının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiği ve radikal İslamcı gruplardan eğitim aldığı şüphesi ile tutuklandığı kaydediliyor. Zanlının, Suriye’de çarpışan İngiliz vatandaşı Müslümanlardan birisi olduğu öne sürülüyor. İngiliz Dışişleri Bakanlığı, 350 civarında İngiliz’in savaşmak için Suriye’ye gitmiş olduğunu öngörürken, şimdiye kadar 50 İngiliz vatandaşının da Suriye’de savaştıktan sonra İngiltere’ye döndüklerinin tespit edildiğini duyurmuştu.



GÖZLER İNGİLİZ VATANDAŞLARINDA

Ocak ayı boyunca, çoğunluğu İstanbul uçaklarında yakalanan 16 kişi, Suriye’deki çatışmalara katıldıkları iddiası ile gözaltına alınırken, istihbarat uzmanlarının çalışmalarını Suriye’ye giden İngiliz vatandaşlarına yönelik olarak yoğunlaştırdıkları belirtiliyor. Basına yansıyan haberlere göre, bazı polis yetkilileri de Suriye’den İngiltere’ye döndüğü tespit edilen herkesin gözaltına alınmasını önermişti.

İddialara göre, çoğunluğu Türkiye üzerinden çatışma bölgelerine geçirilen gençler, yoğun bir eğitim sürecinin ardından rejim yanlısı birliklere karşı savaşıyorlar. Bazı istihbarat bilgilerine göre, gençlerden bir kısmının İngiltere’ye geri dönmeleri ve Londra gibi büyük kentlerde bombalı eylemler yapmaları için hazırlıklar yapmaları konusunda talimat aldıkları iddia ediliyor.

Son olarak 41 yaşındaki Abdul Waheed Majeed isimli İngiliz vatandaşı, Halep’te gerçekleştirilen bombalı intihar saldırısında hayatını kaybetmişti. Yetkililer Suriye’deki çatışmalarda ölen İngiliz vatandaşlarının sayısının 20 dolayında olduğunu tahmin ediyor.

Yorumlar