İsrail'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim

İsrail, aracı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına ulaşarak 1 milyar dolarlık tazminat ödeme teklifinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim

İsrail, bir vasıtası vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına, Gazze'deki kuşatmayı gevşetecek 'Yeşil Hat' (greenline) ve katliam mağdurlarına 1 milyar dolarlık tazmimat ödeme teklifinde bulundu.

Mersin limanında kurulması Öneri edilen 'Yeşil Hat'tın Türkiye'den Gazze'ye giden malların İsrail gümrüklerine takılmadan ve ambalajları yırtılmadan yerine ulaşmasını sağlayacağı da taahhüt edildi. Mavi Marmara mağdurları için 1 milyar dolar tazminat teklifinde de bulunan aracı, avukatların 'Mavi Marmara üstünden pazarlık yapmayacaklarını' beyan etmeleri üzerine, İsrail'in bu bedel karşılığında ne istek ettiğini izahatdı.

AMAÇ DAVADAN VAZGEÇİRMEK

İsrail'in teklifi takribî 3 ay kadar evvela Türkiye'de yaşayan Musevi asıllı ciddi bir işadamı vasıtasıyla Mavi Marmara mağdurlarının avukatları vasıtası ile İHH'ya iletildi. Görüşme önerisinin 'Gazze'ye yönelik kuşatma ve ticari öneri' ismi altında getirildiğini belirten Avukat Cihat Gökdemir, gelen aracının Gazze üstündeki ablukanın gevşetilmesini kendilerine ilettiğini, kendilerininse 'Gazze ablukası pazarlık konusu yapılamaz. Kayıtsız şartsız kuşatma kaldırılmalıdır' dediğini söyledi.

GÜMRÜK MERSİN'DE YAPILSIN

Gökdemir, vasıtası vasıtasıyla ulaşan 'Yeşil Hat' teklifini: 'Aracılar tekliflerinde, 'Mersin'de bir Yeşil Hat kuralım. Burada İsrailli iki gümrük yetkilisi de bulunsun. Türkiye'den Gazze'ye gidecek bulunan mallar İsrail gümrüklerinde hiç bir biçimde ikinci bir işleme tabi tutulmasın. Ambalajları açılıp mallar tahrip edilmesin. Mersin'de ambalajlandığı haliyle direk Gazze'ye giriş yapsın. Bu uygulama ile kuşatma da azda olsa kaldırılmış olacak. Her çeşitli gereç Mersin'den Filistin'e direkt girecek' dediler'' biçiminde anlattı.

TEKLİF KABUL EDİLEMEZ

Gökdemir, bu teklifin arkasından 1 milyar dolarlık bağışın gene tıpkı vasıtası nedeni ile gündeme getirilmesi üstüne görüşmeyi oluşturan avukatların 'Mavi Marmara meselesi için pazarlık söz konusu olamaz' diyerek görüşmeyi sona erdirdiğini kaydetti. 'İsrail, Mavi Marmara davasında, uluslararası bölgede hukuken de siyaseten de şıkışmış vaziyette. Gemiye saldırıda bulunan askerler ve yakınları da İsrail hükümetine baskı uyguladığından bir çıkış yolu arıyorlar' diyen Gökdemir, İsrail'in Türkiye hükümeti, mağdurlar ve avukatları ile pazarlık yöntemleri aradığını vurguladı.

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ BELLİ

Mavi Marmara davası avukatlarından Gülden Sönmez söz konusu 'Yeşil Hat' teklifinin Gazze'nin yararına bunun şeklinde görünse de 2 gün sonra göstermelik bir silah gemisi haberiyle İsrail'in derhal anlaşmayı bozabileceğini hatırlattı. 'Bunu her süre yaptılar, anlaşmaları hep bozuyorlar. Filistin halkı da bunu bize her süre hatırlatıyor' diyen Sönmez, 'Ambargonun yüzde yüz kaldırılması bizim için kırmızı çizgi. Tazminat konusundaki kırmızı çizgimiz ise şu; İsrail, 'biz bu parayı, askerleri suçlu göstermeyecek şekilde, bağışta bulunarak yapacağız. Davaları düşürün, peşini bırakın' diyor. 1 Milyar dolarlık teklifin nedeni bu. Biz de denir ki, af değil tazminat ödeyeceksiniz, kuşatma kalkacak lakin suçlular cezalandırılacak, davalardan asla vazgeçmeyiz' diye konuştu. Sönmez, teklife yanıt verilmesiyle ilgili şekilde da 'Cevabımızı henüz vermedik lakin pazarlık masasına da oturmuş değiliz' dedi.

MALLAR GÜMRÜKTE TAHRİP EDİLİYOR

Son zamanlarda Türkiye'den Gazze ve Batı Şeria'ya (Filistin) ihracatın arttığını, ihraç edilen malların da İsrail gümrüğünden geçmek durumunda olduğunu belirten Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, mal ve alternatifler İsrail gümrüklerinden geçtiği için kamuoyuna 'Türkiye'nin İsrail'le ticareti arttı' diye yansıdığını, oysaki giden malların Filistin'e gittiğini söyledi. Gökdemir, Filistin'e gönderilen malların İsrail gümrüklerinde ambalajlarının yırtılarak tahrip edildiğini de dile getirdi. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar