İsrail'deki Seçimden İlk Sonuçlar

İsrail'de seçmen, bugün sandık başındaydı. Kritik seçimler, Netanyahu'nun Likud Partisi ve Herzog-Livni ikilisinin 'Siyonist Birlik' arasında zorlu çekişmeye sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'deki Seçimden İlk Sonuçlar

İsrail'de bugün 5 milyon 881 bin 696 seçmen, sandık başındaydı. Yapılan erken umumi seçimlerde, memleket medyasının sandık çıkış anketlerine göre, Binyamin Netanyahu'nun Likud partisinin 27 koltuk elde etmesi beklenirken, Isaac Herzog-Tzipi Livni liderliğindeki 'Siyonist Birlik' de 27 koltuk sahibi şekilde gözüküyor

İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasıyla, seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Söz konusu anketlere göre, seçimde başa kafa gittiği görülen Netanyahu'nun Likud partisi ve Herzog-Livni liderliğindeki 'Siyonist Birlik'in 27'şer koltuk kazanması öngörülüyor.

ANKETE GÖRE ÇIKAN SONUÇ

Seçim çıkış anketleri, ülkedeki yüzde 3,25'lik seçim barajını geçen partilerin meclisteki koltuk dağılımını ise şu biçimde yansıtıyor:

Siyonist Birlik (27), Likud (27), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Ayrıca, sandıkların açılmasının arkasından oy sayım işlemi de başladı. Merkez Seçim Komitesi'nden tahsil edilen verilere göre, ülkedeki takribî 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 67,38'i sandık başına gitti.

'SEÇİMLERDEN KOALİSYON ÇIKACAK'

İsrail'de tek başına iktidara gelebilmek için Knesset'teki (Meclis) 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık çıkış anketlerinin yansıttığı verilere göre, hiç bir parti tek başına iktidara istikbal oy oranını elde edemediği için, ülkeyi bir koalisyon hükümeti bekliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in önümüzdeki günlerde, bütün partililere, hükümeti kurmak için çağrıda bulunması ve azami oyu sektör partinin liderine hükümeti kurma vazifesini vermesi bekleniyor. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün bünyesinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma vazifesinde muvaffakiyetsiz olunması mecburiyetinde ise Rivlin, tıpkı görevi diğer bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

İkinci namzet da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir insana vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün bünyesinde neticesiz kalırsa, meclis feshedilerek 90 gün içerisnde tekrar seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

SEÇİM SİSTEMİ

Ülkenin 'tek seçim bölgesi' şekilde kabul edildiği İsrail'de, nispi temsil sistemi uygulanıyor. Bugün sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin olduğu parti listesine oy verdi.

Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki namzet meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alması halinde, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi için yüzde 3,25'lik seçim barajını aşması gerekiyor.

Barajı aşan politik partiler, aldıkları oy karşılığı mecliste dikkat çekici sayıda İskemle kazanmalarının ardından, bu partilerin yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen bundan böyle oyları ve barajın altında kalan partilerin oyları, meclise girmeye hak ele geçiren partiler içinde tekrar dağıtılacak. Bu dağıtım, seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine kıyasla yapılacak.

İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması, memleket siyasetinde aktif partilerin çoğunun Knesset'te temsil edilmesine olanak tanıyor. Mevcut baraj uygulamasının, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirmesinden ötürü İsrail'de ekseriyetle koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki birtakım hükümetlerde yüzde yüz ayrıcalıklı politik çizgideki partiler, tıpkı hükümet çatısında birleşmek mecburiyetinde kalmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar