İsrail Parlamentosu, yeni cumhurbaşkanı için oy kullanıyor

İsrail Parlamentosu Knesset milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Shimon Peres’in halefini seçmek için oy kullanmaya başladı. Knesset’te bulunan 120 milletvekili, 5 aday arasından gizli oylamayla yeni cumhurbaşkanını seçecek.Anayasaya göre sembolik...

Google Haberlere Abone ol
İsrail Parlamentosu, yeni cumhurbaşkanı için oy kullanıyor

İsrail Parlamentosu Knesset milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Shimon Peres’in halefini seçmek için oy kullanmaya başladı. Knesset’te bulunan 120 milletvekili, 5 aday arasından gizli oylamayla yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Anayasaya göre sembolik bir rolü olan devletin en üst kademesine seçilebilmek için adayların, salt çoğunluk olan 61 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. İlk turda çoğunluk sağlanamazsa en az oy alan aday elenerek seçimler tekrar edilecek.

Oylamanın favorisi, 2007’de Shimon Peres’in rakibi olan Likud Parti milletvekili 74 yaşındaki Reuven (Rubi) Rivlin. İsrail Başbakanı ve Likud Partisi Başkanı Benjamin Netanyahu'nun adaylığına karşı çıktığı Rivlin, parlamento sözcülüğü ve iletişim bakanlığı yaptı.

Eski başbakan ve Nobel Barış Ödüllü 90 yaşındaki Shimon Peres, selefi Moshe Katsav’ın tecavüz suçlamasıyla 2007'de istifa etmek zorunda kalmasının ardından cumhurbaşkanı seçilmişti. Katsav, 2011 yılında hakkındaki iddialar nedeniyle hüküm giyerek hapse girdi. CİHAN

Yorumlar