İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Çin’de

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi ziyaret için geldiği Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Çin’de

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi ziyaret için geldiği Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü.

Peres’i askeri törenle karşılayan Xi, daha sonra mevkidaşı ile görüşmeye geçti. Xi, erken bir tarihte, İsrail-Filistin barış görüşmelerinde somut ilerleme çağrısında bulundu. Kilit bir aşamaya giren müzakerelerin, hem fırsat hem de sorunlarla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Xi, İsrail’in, müzakerelerde bir an önce somut gelişmeler sağlanması için barış resminin tamamını dikkate alarak, stratejik akıl göstermesi ve cesur kararlar almasını arzuladığını ifade etti. Xi ayrıca, Çin’in barış görüşmeleri konusunda her zaman olduğu gibi yapıcı katkı sağlayacağını da kaydetti.

Peres ise zorlukların üstesinden gelmek ve barış görüşmeleri ilerletmek için Filistin ve uluslararası toplumun ortak çaba göstermeye istekli olduğunu söyledi. Peres ayrıca Çin’in barışı teşvik için önemli rol oynamasına devam etmesinden memnunluk duyduklarını da dile getirdi.

Çin medyasına göre Xi, Çin halkının Yahudi halkıyla uzun zamandır dostluk içinde yaşadığını, özellikle de İkinci Dünya Savaşı sırasında birbirlerini destekleyerek, faşizm ve militarizmle ortaklaşa mücadele ettiğini dile getirdi.
İki ülke arasında tarım, enerji, çevre koruma, eğitim, tıbbi tedavi ve yenilik gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek için her iki tarafta çağrıda bulunan Xi, "Çin-İsrail ilişkilerinde tam bir güvenimiz var," diye konuştu.

Xi, görüşmede, 1992’de iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, üst düzey temasların korunarak, hükümetlerarası ekonomik ve teknolojik işbirliği mekanizmasının bir an önce kurulması için çaba harcamaya hazır olduklarını da kaydetti.

Peres, barış sever ve kendi imkânlarına dayanarak kalkınma yolunda kararlılıkla ilerleyen Çin’in dikkate değer başarılar elde ettiğini de belirtti.

Peres’in Çin temasları 10 Nisan’a kadar sürecek. CİHAN

Yorumlar