İspanyol televizyonu Çinlileri ayağa kaldırdı

İspanyol televizyonunda Çin halkını aşağılayıcı içerik taşıyan programlar, Pekin’in tepkisini çekti. Çin medyasına göre, İspanya'da yayın yapan özel Telecinco yada Tele 5 kanalı, yayınladığı komedi şovda Çinlileri aşağılayıcı...

Google Haberlere Abone ol
İspanyol televizyonu Çinlileri ayağa kaldırdı

İspanyol televizyonunda Çin halkını aşağılayıcı içerik taşıyan programlar, Pekin’in tepkisini çekti. Çin medyasına göre, İspanya'da yayın yapan özel Telecinco yada Tele 5 kanalı, yayınladığı komedi şovda Çinlileri aşağılayıcı içerik yayınladı. Benzer içerikler geçen yıl ve beş ay öncede yayımlanmıştı.15 Mayıs'ta yayınlanan "AIDA" adlı seride Wang isimli bir Çinli bir İspanyol barına giriyor. Ancak bardaki müşterilerin göreceği panoda ‘’Çinliler ve köpekler içeri giremez’’ ifadeleri yazılmış. Şovda, Wang ayrıca ellerine eldiven giyiyor ve tuvaletleri temizliyor, bir müşteri de Çinliyi barın dışına itiyor.

Söz konusu şovun, Çinlileri ciddi aşağıladığını düşünen ve özellikle restoran işleten İspanya’daki yerel Çinli toplumda büyük hoşnutsuzluk oluşturduğu kaydedildi.

Depo işleten Wang karakteriyle her bölümde alay edildiği ve bu karakteri canlandıranın ise bu sefer bir Japon öğrenci olduğu bildirildi.

Aynı televizyon, beş ay önce de Çinlilerle, Çin restoranlarının kalitesi ve servisiyle alay etmişti. Telecinco’nun yeni yıl programında bir İspanyol aktör, talihsiz bir Çinli garsonu canlandırıyordu. Şovda, uzun örgü, takke ve Çin kostümü giyen aktör, zıplıyor ve her türlü abartılı jestler yapıyordu. Dahası Çinli restoranlarda kopek ve kedi eti servisi yapıldığını ima ediyordu.

Tüm bu gelişmeler üzerine İspanya’daki Çin Büyükelçiliği ve Çin toplumu, söz konusu televizyona bir protesto mektubu yazdı ve sert bir şekilde kınadıklarını iletip, televizyondan özür dilemesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei de dün, İspanyol televizyon kanalının defalarca Çinlileri aşağılayan programlar yayımlamasının, medyanın toplumsal sorumluluğuna ve meslek ahlakına aykırı olduğunu, kanaldan, yayının yol açtığı olumsuz etkileri bir an önce gidermesini ve ileride de benzer bir olayın yaşanmasını önlemesini istedi.

Öte yandan gelen tepkiler üzerine İspanya’nın Çin Büyükelçiliği ise bugün söz konusu yayından dolayı özür diledi.Yazılı bir açıklama yapan elçilik, Çin toplumunda rahatsızlığa yol açan yayından dolayı derin üzüntü duyduğunu kaydetti. Açıklamada, Çin toplumunun İspanyol toplumuna, değer verilen, saygı duyulan ve takdir edilen katkılar yaptığına dikkat çekilerek, şovdaki kurgusal karakterin yargılarının İspanyol halkının Çin toplumuna olan genel görüşünü temsil etmediği vurgulandı.

-FRANSZI MODACI DA ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Çinlileri aşağılayıcı sözlerinden dolayı da ünlü moda tasarımcısı Thierry Gillier, gelen tepkiler üzerine yanlış anlaşıldığını belirtip, özür dilemişti. Gillier, Women's Wear Daily adlı magazin dergisine konuşurken, Paris'te açılacak yeni bir otelle ilgili olarak "Bu otel çok özel olacak ve herkese açık olmayacak. Ziyaretçileri biz seçeceğiz ve örneğin Çinli turistlere açık olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

CİHAN

Yorumlar