İspanya’nın tarihini değiştiren Adolfo Suarez hayatını kaybetti

İspanya’nın diktatörlükten demokrasiye geçiş sürecinde kilit rol oynayan ve ilk başbakan Adolfo Suarez’in (81) bugün yerel saatle 15.

Google Haberlere Abone ol
İspanya’nın tarihini değiştiren Adolfo Suarez hayatını kaybetti

İspanya’nın diktatörlükten demokrasiye geçiş sürecinde kilit rol oynayan ve ilk başbakan Adolfo Suarez’in (81) bugün yerel saatle 15.12’de hayatını kaybettiği bildirildi.

Önceki gün oğlu Adolfo Suarez Illana tarafından 48 saat ömrü kaldığı açıklanan saygın devlet adamı, solunum yollarındaki enfeksiyon nedeniyle geçen Pazartesi günü hastaneye kaldırılmıştı.

İspanya Kralı Juan Carlos, yakın dostunun ölümü üzerine yayınladığı mesajında, “Benim Dün Suarez’e minnettarlığım derin ve daimidir, ve bugünkü acım büyüktür.” ifadelerini kullandı.

Suarez’in demokrasiye, hukuk devletine ve İspanya’nın birliğine olan bağlılığına vurgu yapan Kral, sadık dostu ve olağanüstü iş arkadaşının ölümünden duyduğu acıyı dile getirdi.

DİYALOG, UZLAŞI VE KONSENSÜS ADAMI SUAREZ

General Franco’nun ölümünden sonra Kral Juan Carlos tarafından 1976’da başbakan olarak atanan Adolfo Suarez, diktatörlüğü kendi kanunları çerçevesinde tarihe gömmeyi başardı.

İlk demokratik seçimler 1977 yılında gerçekleşirken Suarez’in liderliğindeki Demokrat Merkez Birliği (UCD) yüzde 34,4 oyla iktidara gelmişti.

1981’e kadar kritik süreçte başbakanlık görevini yürüten Suarez, demokratik reformları gerçekleştirirken Frankocu çevrelerin şiddetli direnişiyle karşılaşmış ve iki darbe girişimini atlatmıştı.

Kral Juan Carlos tarafından ülkeye yaptığı hizmetlerden dolayı dük ünvanı verilen Adolfo Suarez’in ismi İspanyollara diyalog, uzlaşı, demokrasiye barışçıl geçiş ve konsensüsü çağrıştırıyor.
CİHAN

Yorumlar