İspanya’da Türkiye konuşuldu

İspanyol-Türk dostluk derneği Casa Turca, Madrid’deki Rey Juan Carlos Üniversitesi’nde “9.

Google Haberlere Abone ol
İspanya’da Türkiye konuşuldu

İspanyol-Türk dostluk derneği Casa Turca, Madrid’deki Rey Juan Carlos Üniversitesi’nde “9. Türk Günü” etkinliğini düzenledi. Üç gün devam eden programda konser, konferans ve Türk kaligrafisi yer aldı.

İlk günkü konferansın başlığı “Osmanlı İmparatorluğu ve Hispanik Monarşisi, zamanda ve mekanda iki ulusüstü güç” olurken, iki imparatorluğun zirvede oldukları dönemleri arasında kıyaslama yapıldı.

İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi’nde (CSIC) Osmanlı üzerine çalışmalar yürüten Profesör Miguel Angel de Bunes Ibarra, İspanya’nın aksine Osmanlı Devleti’nin bünyesindeki milletleri tek tipleştirmeye çalışmadığını ve hatta kendi yargı sistemlerini uygulamalarına bile izin verdiğine dikkati çekti.

16. Yüzyıl Osmanlı ve İspanya tarihi üzerine uzman olan Alcala Üniversitesi Profesörü Jose Emilio Sola Castaño, o dönemde iki imparatorluk arasında yaşanan casusluk faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.

TÜRKİYE’DEKİ SON GELİŞMELER

“Türkiye ve Bugünün Dünyasında Etki Alanı” başlıklı yuvarlak masa toplantısına El Pais gazetesi Türkiye uzmanı Juan Carlos Sanz, Autonoma Üniversitesi (UAM) öğretim görevlisi Antonio Avalos Mendez, Complutense Üniversitesi (UCM) öğretim görevlisi Miguel Angel Perez Martin ve Eski Rumi Forum Başkanı H. Ali Yurtsever katıldı.

Gazeteci Sanz, son günlerde yaşananların Türkiye’yi kutuplaştırdığına vurgu yaparak Avrupa Birliği sürecinin buna çözüm olabileceğini belirtti.

Akademisyen A.A. Mendez, Türkiye’deki 30 yıllık demokratikleşme sürecine dair değerlendirmelerde bulunurken, Avrasya uzmanı Perez Martin de Kafkaslar ve Orta Asya’ya yönelik Türk dış politikasını analiz etti.

İlk yıllarında büyük açılımlar yapan AKP’nin son dönemde geçirdiği değişime parmak basan Profesör Yurtsever, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra demokrasi ve hukukun askıya alındığını ve 30 Mart seçimlerinin Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem arz ettiğini aktardı.
CİHAN

Yorumlar