İspanya'da Kral VI. Felipe dönemi başladı

İspanya’nın yeni Kralı Felipe VI, Meclis’te anayasa üzerine yemin ederek taç giydi. Dün eski Kral Juan Carlos’un tahttan çekilmesine dair yasayı imzalamasının ardından, gece yarısıNdan itibaren Felipe VI’nın hükümdarlığı başlamıştı.Meclis’te...

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da Kral VI. Felipe dönemi başladı

İspanya’nın yeni Kralı Felipe VI, Meclis’te anayasa üzerine yemin ederek taç giydi.

Dün eski Kral Juan Carlos’un tahttan çekilmesine dair yasayı imzalamasının ardından, gece yarısıNdan itibaren Felipe VI’nın hükümdarlığı başlamıştı.

Meclis’te milletvekilleri, senatörler, eski başbakanlar ve özerk yönetim başkanlarına konuşan yeni Kral, İspanya’nın birliği ve çeşitliliğine vurgu yaparken, “Hepimize yer var” dedi.

Felipe VI, görevi süresince demokrasiye bağlı kalacağına yemin ederken, “Yeni dönem için yenilenmiş monarşi” mesajı verdi.

Uzmanlar yeni kralın, skandallardan dolayı yıpranan monarşinin imajını düzeltmesi ve bölünmüş toplumda arabuluculuk görevi üstlenmesi gerektiğini söylüyor.

Cumhuriyetçiler monarşi karşıtı gösteriler düzenlerken, İspanyolların da kraliyet ailesine olan inancı son dönem en düşük seviyesine inmişti.

DÖRT DİLDE MESAJ VERDİ

Konuşmasında terör kurbanlarını anan ve ekonomik krizi de zikreden yeni kral, İspanya ve İspanyollara olan inancını İspanyolca, Katalanca, Galiçyaca ve Baskça dile getirdi.

Kral sözünü tamamladığında tüm meclis alkış tutarken, Katalan ve Bask milletvekilleri ve özerk yönetim başkanlarının az alkışlaması dikkat çekti.

Yeni kralı selamlamak isteyen İspanyollar sabah erken saatlerde kraliyet ailesini taşıyan konvoyun geçeceği güzergaha akın etti.

Kral’ın taç giyme töreni için başkent Madrid’de yoğun güvenlik önlemleri alınırken, 7 bin polis görev yaptı.

GAZETECİ KRALİÇE

30 Ocak 1968 doğumlu Kral’ın eşi eski gazeteci Letizia Ortiz İspanya’nın yeni Kraliçesi olurken, 8 yaşındaki büyük kızı Leonor de Borbon veliaht Prenses unvanını aldı.

Taç giyme töreninde dikkatleri kendi üzerine toplayıp başrol oyuncusu olmak istemeyen eski kralın törene bu yüzden katılmadığı belirtildi. CİHAN

Yorumlar