İspanya Prensesi şeffaflık için ifadeye gidecek

İspanya Kralı Juan Carlos'un küçük kızı Prenses Cristina, 'kara ara aklama ve vergi kaçakçılığı' soruşturmasında sorgu hakimi Jose Castro’nun kararına itiraz hakkından feragat etti.

Google Haberlere Abone ol
İspanya Prensesi şeffaflık için ifadeye gidecek

İspanya Kralı Juan Carlos'un küçük kızı Prenses Cristina, 'kara ara aklama ve vergi kaçakçılığı' soruşturmasında sorgu hakimi Jose Castro’nun kararına itiraz hakkından feragat etti.

Prensesi savunan ‘Roca Junyent’ avukatlık bürosundan yapılan açıklamada, 7 Ocak’ta sanık olarak ifade vermeye çağrılan prensesin saklayacak hiç bir şeyi olmadığı ve kendi isteğiyle 8 Mart’ta ifadeye gideceği belirtildi.

227 sayfalık iddianameyi günlerdir detaylı incelediklerini ve argümanların tutarsız olduğunu belirten avukatlar, “şeffaflık adına ve medyanın ilgisinden dolayı ortaya çıkan çok taraflı zararı önlemek için” yargıç karşısında ifade vermeyi tercih ettiklerini aktardı.

Açıklamada, Prenses Cristina'nın yargıya en üst düzeyde yardımcı olmak istediği kaydedilirken, davranışlarının her zaman güvenilir, şeffaf ve hukuka saygı çerçevesinde olduğu ifade edildi.

KRALİYET AİLESİ: ÇOK OLUMLU

Kraliyet ailesi, Prenses Cristina’nın karar itiraz etmeyip ifade vermeye gidecek olmasını "çok olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi.

EFE haber ajansına açıklama yapan Kraliyet sözcüsü, İspanya Anayasası’nın mimarlarından Miquel Roca’nın avukatlık bürosundan yapılan açıklamanın kurum tarafından çok olumlu karşılandığını söyledi.

VAKIF ARACILIĞIYLA ZİMMETE PARA GEÇİRMEKLE SUÇLANIYOR

Palma de Mallorca Mahkemesi’nde 8 Mart'ta ifadeye çağrılan İspanya Prensesi Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’in yaptığı yolsuzluklara göz yummakla suçlanıyordu.

Prenses ile Urdangarin’in yüzde 50-50 eşit ortak olduğu Aizoon şirketinin, Noos Enstitüsü adlı kâr amacı gütmeyen vakıf aracılığıyla 1 milyon Euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor.

Eski hentbol oyuncusu Urdangarin, 2004-2006 yılları arasında başkanlığını Noos Enstitüsü’nde milyonlarca Euro'luk kamu parasını kötüye kullandığı iddiasıyla 2010’dan beri yargılanıyordu. Geçtiğimiz Kasım ayında, 6,1 milyon avroluk manevi sorumluluk teminatına karşılık Urdangarin’in adına kayıtlı 16 gayrimenkule mahkeme kararıyla el konulmuştu.

Sorgu yargıcı Jose Castro, Urdangarin’in şirkette ortak olduğu eşi Prenses Cristina’nın haberi olmadan vergi kaçıramayacağını ve sahte faturalar düzenleyemeyeceğini öne sürüyor.

İddianamede ayrıca, Prenses Cristina’nın Aizoon şirketinin karapara aklamadan elde ettiği öne sürülen parayı yurtdışı gezileri, hediyeler ve dekorasyon gibi şahsi giderleri için harcadığı belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar