İspanya kralının kardeşi yolsuzluktan yargılanacak

İspanya Kralı 6. Felipe’nin kız kardeşi Prenses Cristina, kara para aklama ve diğer mali suçlardan yargılanacak.Üç sene önce başlayan ve Kraliyet Ailesi’nin başını ağrıtan yolsuzluk soruşturmasını tamamlayan yargıç Jose Castro, Prenses’in...

Google Haberlere Abone ol
İspanya kralının kardeşi yolsuzluktan yargılanacak

İspanya Kralı 6. Felipe’nin kız kardeşi Prenses Cristina, kara para aklama ve diğer mali suçlardan yargılanacak.

Üç sene önce başlayan ve Kraliyet Ailesi’nin başını ağrıtan yolsuzluk soruşturmasını tamamlayan yargıç Jose Castro, Prenses’in eşi İnaki Urdangarin’in işlediği mali suçlara ortak olduğu gerekçesiyle sanık durumunun devamına karar verdi.

6. Felipe, kral ilan edilmesinden 6 gün sonra kardeşinin yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşı kalırken, Kraliyet Ailesi bir açıklama yayınlayarak "yargı bağımsızlığına saygılı olduklarını" ifade etti.

Prenses'in avukatı Miquel Roca suçlamalara itiraz edeceklerini açıklarken Palma mahkemesinin suçlamaları kabul etmesi durumunda kralın ablasına karşı dava açılacak.

Palma Dükü Urdangarin, Noos Enstitüsü’nde yapılan 6 milyon Euro'luk yolsuzluk yüzünden, kamu malını ve görevini kötüye kullanmak, sahtekarlık, vergi usulsüzlüğü ve resmi belgede sahtecilik yapmak gibi 8 ayrı suçtan yargılanıyor.

Noos Enstitüsü aracılığıyla, Urdangarin ve Prenses Cristina’nın yüzde 50-50 ortak olduğu aile şirketi Aizoon’a aktarılan kamu paralarının, kralın kardeşi tarafından sanat eserleri, elbise ve lüks gezilere harcandığı öne sürülüyor.

İddianamede, Urdangarin’in eşinin haberi olmadan bu suçları işlemesine imkan olmadığının altı çizilirken, “Eşinin işlediği mali suçlara göz yuman Pren Prenses Cristina, Aizoon şirketinde yapılan usulsüzlüklere aktif olarak iştirak etmiştir.” denildi.

İspanya’da kara para aklama 6 sene ve mali suçlar 5 seneye kadar hapisle cezalandırılabilirken, İspanyol basını prensesin toplam 11 sene hapis istemiyle yargılanabileceğini yazdı. CİHAN

Yorumlar