İslam hukukçusu Siddiqi: Şiddetle İslâmi değil, şeytani bir devlet olur

Kuzey Amerika İslam Hukuku Konseyi Başkanı Muzammil H. Siddiqi, Irak’ta din adına yaşanan şiddeti Sünni veya Şii herkesin kınaması gerektiğini belirtti. Bazı insanların bununla bir İslam devleti kurabileceklerini sandıklarına işaret eden...

Google Haberlere Abone ol
İslam hukukçusu Siddiqi: Şiddetle İslâmi değil, şeytani bir devlet olur

Kuzey Amerika İslam Hukuku Konseyi Başkanı Muzammil H. Siddiqi, Irak’ta din adına yaşanan şiddeti Sünni veya Şii herkesin kınaması gerektiğini belirtti. Bazı insanların bununla bir İslam devleti kurabileceklerini sandıklarına işaret eden Siddiqi, “Bu şekilde İslamî bir devlet değil, bir kaos, şeytani bir devlet olur.” ifadelerini kullandı.

Birkaç günlük Türkiye ziyareti sırasında Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) konuşan Kuzey Amerika İslam Toplumu eski başkanı, “Sergilenen şiddet şoke edici. Ciddi bir üzüntü ve endişe kaynağı. Bunu Kınamalıyız. Hepimiz. Sunni veya Şii hepimiz kınamalıyız. Hiçbir insanı öldürmenin haklı bir gerekçesi olamaz; hele de masum erkek, kadın ve çocukları. Bunu yapmamalılar.” ifadelerini kullandı.

Yaşananların İslâm’a mâl edilmemesi gerektiğini ifade eden Siddiqi, “İslam bu değil. Bu tamamen İslam dışı.” dedi. İslam hukukçusu, “Ve eğer bazı insanlar bununla İslam devleti kurabileceklerini sanıyorlarsa, kesinlikle yanlış düşünüyorlar. Bu şekilde İslamî bir devlet değil, bir kaos, şeytani bir devlet olur. Dolayısıyla bu kesinlikle yanlış. Bu İslam’ın yolu değil.” şeklinde konuştu.

İSLAM ŞEFKAT VE MERHAMETİN YOLUDUR

Siddiqi, “İslam anlayışın yoludur. İslam, şefkat ve merhametin yoludur. İnsanlar arasındaki iyi ilişkileri güçlendirir. İnsan hayatına saygı duyar.” diyerek Müslümanlara önemli mesajlar veren Siddiqi “Şeriatımızın 5 önemli prensibi vardır. Dine saygı, yaşama saygı, akla saygı, aileye saygı, para ve mülkiyete saygı." diyerek İslam’ın temel prensiplerini hatırlattı.

Gelecekte Sünniler ve Şiiler arasında bir kavga öngörüp görmediği yönündeki soruya Muzammil H. Siddiqi, din adına yaşanan şiddetin arka planındaki soru işaretlerine dikkat çekti. Siddiqi şu ifadeleri kullandı: “Biliyor musunuz bütün bu olayların arkasındaki insanlar kim bilmiyorum. Ne oluyor? Her şey dini mi? Dini olduğunu söylemenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Kendi menfaatleri için çalışan pek çok grup var. Yerel gruplar, ulusal gruplar, uluslar arası gruplar. Dini nedenler var, ekonomik nedenler var, politik nedenler var. Dolayısıyla tüm bunların hepsi.”

SÜNNİ VE ŞİİLER BİRLİKTE ÇALIŞMALI

Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonraki süreci değerlendiren İslam hukukçusu, hakları tanınmayan Sünni ve Şiilerin birlikte çalışıyor olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Siddiqi, gelinen sürecin pek çok Iraklının ülkesinden ayrılmasına sebep olduğunu söyledi.

“İki grup da birlikte çalışıyor olmalıydı. Bu olmadı. Pek çok Iraklı hayatlarını korumak için ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Amerika’da çok sayıda Irak göçmeni var. Fakir insanlar. Bazıları çok zengin ama şimdi kira ve yemek için dileniyorlar. Pek çok sayıda insan yurtlarından oldu. Suriye’deki durum da çok kötü. Pek çok insan göçmen ve binlercesi öldürüldü. Yüz binlercesi.”

Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıyı gidermek için tüm resmin görülmesi gerektiğini açıklayan din alimi, bunun bölge ülkelerinin yararına olduğunu vurguladı. “Zanlılar kim, nerede? Kimi suçlayacağız? Tüm resmi anlamamız lazım ve bu tüm tarafların sorumluluğunda. Bu onların kendi yararına. İran’ın kendi yararına; Irak’ın kendi yararına, Suriye’nin kendi yararına, Türkiye’nin kendi yararına ve çevredeki tüm ülkelerin kendi yararına. Suudi Arabistan’ın yararına.”

DİYALOG BUGÜNÜN MODERN DÜNYASINDA YAŞAMANIN YOLU

Bölgede barış olması için insanların bir araya gelmesi gerektiğini belirten Siddiqi, “Kinlerimizi, kızgınlıklarımızı, nefretimizi değil diyalogu anlamalıyız.” diyerek diyalogu çözüm önerisi olarak sundu.

“Diyalog bugünün modern dünyasında yaşamanın yolu. Fakat maalesef bunu kaybediyoruz. Ne İslamı anlıyoruz ne de günümüzdeki durumu.”

BİZE GÜLÜYORLAR; DÜNYA BİZİMLE DALGA GEÇİYOR

“Müslümanların başarılı olmasını istemeyen, onlara kötü isimler vermek isteyen insanlara, imkân tanıyoruz. Bak Müslümanlar böyle dedirtiyoruz.” diyerek İslamiyet’in dünya çapındaki imajına verilen zarara işaret eden din alimi, “Birbirimizi öldürdüğümüz için bize gülüyorlar. Dünya bizimle dalga geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki olumsuz İslam imajından Müslüman azınlıkların zarar gördüğüne dikkat çeken Muzammil H. Siddiqi, “Özellikle Müslüman azınlıklar bundan zarar görüyor zira bizimle yaşayan komşular bize baktığında utanıyoruz. Neden Müslümanlar Müslümanları öldürüyor? Bize bu soruyu soruyorlar. Neden, siz ne yapıyorsunuz? Müslümanların ahlak bozukluğu ne? Neden bunu durdurmuyorsunuz? Bu çok üzücü. Çok acı verici.” diye konuştu.

GENÇLER, İSLAM İNANCINI KAYBEDİYOR

“Pek çok genç bu nedenle inancını kaybediyor. İslam bir din değil diyorlar. Bu dini istemiyoruz, çünkü insanlar devamlı birbiriyle savaşıyor.” giyerek gençliğin içine düştüğü çıkmazı ifade eden eski İslam Konseyi Başkanı Siddiqi, “Bu sebeple kavga etmemeliyiz. Farklılıklarımız varsa bunları barış yoluyla çözmeliyiz. Güzel bir şekilde bir araya gelerek. Allah bize güzel bir yaşam sürme yolunda iyi bir mesaj vermiş. Bizim üzerinde çalışmamız gereken şey bu.” sözlerini sarf etti.

Hindistan’da doğan Muzammil H. Siddiqi, ilahiyat eğitimini tamamladıktan sonra Medine İslam Üniversitesi’nde Arapça ve İslam üzerine çalışmalar yaptı. İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde teoloji yüksek lisansı yapan din adamı, Harvard Üniversitesi’nde karşılaştırmalı din alanında doktorasını tamamladı. 1997 ilâ 2001 yıllarında iki dönem Kuzey Amerika İslam Toplumu başkanlığını yürüten Siddiqi, halen Kuzey Amerika İslam Hukuku Konseyi başkanlığını yürütmekte.. CİHAN

Yorumlar