IŞİD'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan

Irak, Tikrit'i IŞİD'ten kurtarmak için mücadele ederken IŞİD, Musul'a savaşa hazırlanıyor. Hendekler kazıldı, duvarlar örüldü. Kentten insanların çıkması yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan

Irak'ta ordu ve kamu güçlerine karşı savaş eden ve ellerindeki yerleri bir bir kaybeden IŞİD, Irak ordusu ve uluslararası güçlere karşı vereceği kaçınılmaz savaşta Musul'un bir buçuk milyonluk nüfusunu diri kalkan şekilde kullanmayı planlıyor.

Musul halkı, IŞİD'in kalesi hâline gelen şehirlerinin kurtarılması için uluslararası koalisyonun hava desteği ve belki ABD kara kuvvetlerinin de katılımıyla kocaman bir savaşın beklentisi içinde. IŞİD militanları Musul'da siperler kazıyor, yüksek bir duvar örüyor ve bundan böyle Musul sakinlerinin gözünden kaçmayan öteki önlemler alıyor. Artık şehirden dışarı adım atmak muhakkak yasak. Kentte bulunan 1,5 milyon şahıs diri kalkan şekilde kullanılacak.

IŞİD BÜYÜK HAZIRLIK BAŞLATTI

Sabah El Ali takma ismini kullanmayı tercih eden bir Musullu, Al-Monitor'a 'Büyük araçlar haftalardır kentin çevresinde siper kazıyor.' diye anlatıyor. Ali'ye oranla takribî 2 m. genişliğinde ve bir buçuk m. derinliğinde bulunan bu upuzun siper, kentin garp ve güneyini çevreleyerek Musul'a en yakın yerleşimin 10 kilometre yakınına kadar uzanıyor. Ali, bu siperin kazılmasını sıkı bir emek gerektiren devasa bir iş şekilde tanım ediyor. IŞİD, bu amaçla siperin her kilometresi için bir müteahhite 4 bin dolar ödemeyi kabul etmiş.

PATLAYICI DOLU VARİLLER

İsminin saklı kalması koşuluyla Al-Monitor'a konuşan Musul belediyesinin bir çalışanı, IŞİD'in belediyenin hizmet araçlarını kullanarak kentin esas girişlerinde tahkimat noktaları oluşturduğunu, yollara gözle görülen patlayıcı dolu variller yerleştirdiğini anlatıyor. Bu çalışmaların yürütüldüğü noktalar koalisyon güçlerinin bombaladığı bölgelerden aşırı da ırak değil. Öyle ki 15 Şubat'taki hava saldırılarında birkaç iş makinesi de amaç alınmış.

Belediye çalışanı, IŞİD'in şubatta kendisinden alıp el koyduğu delme teçhizatının da bir hava saldırısında tahrip edildiğini söylüyor. IŞİD bu teçhizatla Musul'un güneyinde bulunan Es Sahaci'de tahkimat noktaları oluşturuyormuş.

BETON BLOKLAR

Aynı bireyin verdiği bilgiye oranla Musul'da yol kenarlarında yüksek bir duvar da örülüyor. Duvar, Irak güvenlik güçlerinin kentin garp girişi Bavabat El Şam'da koalisyonun hava saldırılarına karşı korunmak için kullandığı beton bloklardan yapılmış.

Musul'daki görgü tanıklarına oranla IŞİD, kentin dışında siperin takribî bir kilometre ötesine beton bloklar yerleştirerek ikinci bir savunma hattı oluşturuyor. Duvar, IŞİD'in sıkı denetiminde bulunan bölgeler dış Musul yolunun her iki kısmına arabaları engelleyecek biçimde dikilmiş.

MUSUL'A GİRİŞLERİ KONTROL ATINDAN TUTUYORLAR

IŞİD bir harp beklentisi içerisinde ve bütün kapasitesini kullanarak bu savaşa hazırlanıyor. Uluslararası koalisyonun sıkı bombardımanlarına karşın örgüt, kontrolündeki endüstri bölgelerinde bubi tuzaklı araçlar, bombalar ve patlayıcı variller yapmaya devam ediyor. Dahası Musul'a girişleri engellemek için kentin giriş noktalarını ve esas alternatifleri ateşe tutuyor.

YÜZLER MASKEYLE GİZLENİYOR

Hazırlıklar saklı kapaklı yapılmasa da Musul'da pek az insan bunların detaylarından haberdar. Zira kamu sürekli korku içinde. Ancak Musul sakinleri yabancıların belki de gözünden kaçacak öteki kimi detaylar da aktarıyor. mesela IŞİD mensupları, çarşıda dolaşırken yahut halkın önünde sivilleri cezalandırırken işlerin yakında aksine dönebileceği korkusuyla yüzlerini maskeyle gizlemeye başlamış.

MUSUL'DAN DIŞARI ÇIKMAK NEREDEYSE İMKANSIZ

Musul halkını enfazla korkutan şey ise şehirden çıkamamaları. mesela Musullu Ahmed Hamdani ve ailesi iki haftadır Irak devletinin kontrolündeki herhangi bir alana gitmeye çalışıyor lakin nafile.

Bir gezi acentesinde yönetici bulunan Halid Yunus şunları aktarıyor:

'Birçok aile tehlikenin yaklaştığını hissediyor ve kaçmaya çalışıyor. Askeri harekâtın aşırı katı olması bekleniyor. Fakat IŞİD militanları, uçuşları askıya almamızı ve gezi acentelerini kapatmamızı emretti.'

SEYAHAT İZNİ VERİLMİYOR

İsminin saklı kalması kaydıyla Al-Monitor'a bilgi verici Musullu bir doktora oranla de İD'in son emirleri uyarınca bir tek hasta bireyler Musul hastanelerinde tedavilerinin mümkün olmayan olduğunu ispatlamak koşuluyla şehirden ayrılabiliyor. Başında IŞİD mensubu Tunuslu bir doktorun olduğu bir komisyon bu konu ile ilgili tıbbi raporlar vermekle görevlendirilmiş.

Sağlıklı şahıslara ise bundan böyle gezi izni verilmiyor. Al-Monitor'a bilgi verici doktor, ailesini ziyaret amacıyla Bağdat'a gitme izni alabilen ender kişilerden biri. Ailesini dört aydır görmeyen tabip Bağdat'ta sırf iki hafta kalıp Musul'a dönmüş. Kentten fakat art yön değiştirmek koşuluyla ayrılabilmiş ve bunu da bir akrabası taahhüt etmiş. Doktorun dönmemesi hâlinde o akrabasının öldürüleceğini söyledi. (Kaynak: Al-Monitor)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar