IŞİD'den Osmanlı emanetlerine ihanet!

Terör örgütü IŞİD, Osmanlı İmparatorluğu'na ait binlerce eserin bulunduğu Musul Halk Kütüphanesi'ni yaktı.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD'den Osmanlı emanetlerine ihanet!

IŞİD militanları, 10 binden çok kitabın, en az 700 ender el yazmasının ve Osmanlı İmparatorluğu’na ilişkin çok oldukça çok eserin olduğu Musul Halk Kütüphanesi’ni yaktı.

Terör örgütü IŞİD’in, Irak’taki Musul Halk Kütüphanesi’ni yaktığı bildirildi. Musul toplumunun önde gelen üyelerinin örgüt yanlılarını binaya ziyan verdikleri sırada durdurmaya çalıştıkları lakin muvaffakiyetli olamadıkları anlatım edildi. Kütüphane yöneticisi Ghanim El- Ta’an militanların saldırıyı, el inşası bomba kullanarak gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Militanların kütüphaneyi yakması sonucunda harap bulunan yapıtlar arasında, 20. asrın başlarında yayınlanan Irak gazeteleri ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma haritaların ve kitapların yanı dizi Musul’un kurulmasında desteği bulunan takribî 100 ailenin sağladığı kitap koleksiyonlarının da olduğu anlatım edildi.

IŞİD’in başka kamu kütüphanelerinde de bulunan koleksiyonlara ziyan vermeye Aralık ayında başladıkları ve ziyan verdikleri kütüphaneler içerisinde Müslümanlara ilişkin bir kütüphane, 265 yıllık bir Latin Kilisesi, Dominikan tarikatına ilişkin bir manastır ve M.Ö. 5000’e dayanan eserlerin olduğu Musul Müze Kütüphanesi’nin de yer aldığı belirtildi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar