Ischinger: Münih Güvenlik Konferansı dünya barışına katkı sağlıyor

Almanya'da Münih Güvenlik Konferansı'nın bu yıl 50.si düzenleniyor. Dünya genelinden 400'e yakın devlet adamı, askeri yetkili ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı zirvenin bu yıl ana gündem maddelerini Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarını yakında.

Google Haberlere Abone ol
Ischinger: Münih Güvenlik Konferansı dünya barışına katkı sağlıyor

Almanya'da Münih Güvenlik Konferansı'nın bu yıl 50.si düzenleniyor. Dünya genelinden 400'e yakın devlet adamı, askeri yetkili ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı zirvenin bu yıl ana gündem maddelerini Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarını yakından ilgilendiren güvenlik, savaş ve ticaret konuları oluşturuyor.

Konferansı 2008 yılından beri organize eden ve yöneten Alman Büyükelçi Wolfgang Ischinger, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olmasının önemine dikkat çekti. Büyükelçi Ischinger, özel ve bağımsız bir inisiyatif olan konferansın barışa katkı sağladığının altını çizdi.

Türkiye'de de aktif faaliyetleri bulunan Allianz şirketine hükümet ilişkileri başsorumlusu olarak danışmanlık da yapan Ischinger, "Türkiye'de kısa süre önce yatırımlarımızı artırdık, zira Türkiye'nin önemli bir pazar olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'nin önde gelen sigorta şirketleri arasında olmaktan gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Konferansın maliyetinin yaklaşık 1,5 milyon Euro olduğunu belirten Alman büyükelçi, "Misafirlerimizi konferansın bütçesiyle davet ediyoruz. Bütçemizin bu kalitedeki konferanslarla kıyaslandığında çok az olduğu görülür. Brüksel'de NATO toplantısı, AB toplantısı ve G 20 toplatısının maliyetini sorun. Bu toplantıların maliyetine 1,5 milyonun sonuna bir yada iki sıfır daha eklemelisiniz." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda davetiyeleri daha farklı kişilere de göndermeye başladığını belirten Ischinger, "Çin yönetimi yetkililerini ve Hindistan hükümeti yetkililerini de davet ediyoruz. Avrupa ve Almanya'nın güvenliğini sadece Avrupa'da yaşananlara değil, Ortadoğu da Türkiye sınırında yaşananlar, Doğu Avrupa'da yaşananlar ve Afganistan'da yaşananlara da etkiliyor. 20-30 yıl önce bunların etkisi bu kadar fazla değildi." dedi.

Dünyanın farklı yerlerinden devlet adamlarının aynı anda Münih'te bir araya geldiğine vurgu yapan yaklaşık Wolfgang Ischinger, böylece yaklaşık 10 yurtdışı seyahatinden tasarruf edebildiklerini kaydetti.

Türkiye'nin AB için büyük bir kazanç olduğunu savunan Alman büyükelçi, "Müzakere görüşmelerine hızlıca devam etmeli ve bariyerleri aşmalıyız. Türkiye'de iç politikada yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi geriye değil ileriye götürmesini arzu ediyorum. Son haftalar ve aylarda yaşananlar Batı Avrupa'da pek çok kişiyi huzursuzlandırdı. Ortaya çıkan tablo da pek de güzel değil. Türkiye'nin AB'nin önemli bir partneri olarak AB içinde büyümesini istiyorum. AB üyesi Türkiye ile birlikte hareket etmeden Yakın ve Ortadoğu da iyi ve sonuç alıcı siyaset yapamayız." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar