İş ilanında ırkçılık: Sadece 'etnik Norveçliler' başvurabilir

Norveç'te temizlik görevlisi arayan bir şirketin, iş ilanına 'yalnızca etnik Norveçliler başvurabilir' dieye not düşmesi ülkenin gündemine oturdu.

Google Haberlere Abone ol
İş ilanında ırkçılık: Sadece 'etnik Norveçliler' başvurabilir

Norveç'te temizlik görevlisi arayan bir şirketin, iş ilanına 'yalnızca etnik Norveçliler başvurabilir' dieye not düşmesi ülkenin gündemine oturdu.

Norveç Sosyal Yardım ve İşsizlik Kurumu’nun (NAV) internet sitesinde yayınlanan iş ilanında, işe başvuracak olan adayların, 'etnik' olarak Norveçli olmasının istenmesi, ülke genelinde tepkiye yol açtı. İlanda lanse edilen bu kriterin gerekçesini 'güvenlik' olarak açıklayan şirket, istihdam edilecek temizlik görevlilerinin askeri bir binada görev yapacağını vurguladı.

Şirket yetkilileri, kurumlarında birçok farklı etnik kökenli işçi istihdam edildiğini dile getirerek konuyla ilgili şunları ekledi: ''Bu ilanla istihdam edilecek kişi, askeri bir binada görev yapacağı için güvenilir olduğundan emin olmamız gerekiyordu. Norveç vatandaşı olsanız bile, başka bir ülkeden geliyorsanız güvenilirliğinizi gösteren belgeleri temin etmeniz en az bir sene sürüyor.’’

İlanı verdiklerine pişman olduklarını ifade eden şirket yetkilileri, 'etnik Norveçli’ ifadesini kullanmalarının yanlış olduğunu itiraf etti.

Söz konusu notu işsizlik kurumuna yazdıklarını belirten şirket yönetimi, "Aslında ilan yayınlayacaklarını bilmiyorduk. Kendi veritabanlarında kayıtlı olan herhangi birini tavsiye edeceklerini düşünüyorduk.’’ açıklamasını yaptı.

Irkçılık içerdiği iddia edilen iş ilanına bir tepki de, Eşitlik ve Ayrımcılık Kamu Denetçisi Sunniva Ørstavik'ten geldi. Verilen ilanın kanunlara aykırı olduğunun altını çizen Ørstavik, "Kanunlar, etnik köken esas alınarak ayrımcılık yapılmasını yasaklıyor ve bu ilanda etnik olarak Norveç kökenli olmayanların başvuramayacağı vurgulanıyor.’’ ifadelerini kullandı. Ørstavik, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "İlanda Norveç vatandaşlığı şart koşulsa sıkıntı olmazdı, fakat burada etnik köken esas alınıyor. Bu ikisi çok farklı şeyler. Böyle bir şartın koşulması için hiçbir gerekçe gösterilemez." CİHAN

Yorumlar