Irkçı örgüt davasındaki sanığa tutuksuz yargılama talebi

Almanya’da 2000 ila 2007 yılları arasında göçmen kökenli Türkleri hedef alan Neonazi cinayetleri davasında bu hafta görülen duruşmaların sonunda sanık Ralf Wohlleben’ın tutukluğunun kaldırılmasını talep edildi.Sekizi Türk olmak üzere...

Google Haberlere Abone ol
Irkçı örgüt davasındaki sanığa tutuksuz yargılama talebi

Almanya’da 2000 ila 2007 yılları arasında göçmen kökenli Türkleri hedef alan Neonazi cinayetleri davasında bu hafta görülen duruşmaların sonunda sanık Ralf Wohlleben’ın tutukluğunun kaldırılmasını talep edildi.

Sekizi Türk olmak üzere toplam 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne yardım ve yataklık yapma şüphesiyle asrın davasında yargılanan Wohlleben’in avukatları, dün görülen 116. duruşmada müvekkilleri hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını ya da askıya alınmasını istedi.

Aşırı sağcı Wohlleben, davada başsanık olarak yargılanan Beate Zschaepe gibi 2,5 yıldır gözaltında tutuluyor. Davada yargılanan diğer üç sanık Holger G., Andre E. ve Carsten S. ise tutuksuz yargılanıyor.

Savunma talebine gerekçe olarak gözaltında tutulan sanıklar hakkındaki iddiaları mahkemenin daha çabuk kontrol etmesi ve buna göre ya ceza kesilmesi yada tutuklunun serbest bırakılması prensibini gösterdi.

Savunma avukatlarının verdiği bu dilekçe hakkında OLG Ceza Senatosunun ve Federal Savcılığın yetkililerinin önümüzdeki hafta karar vermesi gerekiyor.

BUGÜNE KADAR VERİLEN İFADELERİN ÖZETİ

Ralf Wohlleben’in NSU terör örgütü ile bağlantısı hakkında şu ana kadar önemli ifadeler verildi:

- Davada yargılanan Carsten S., Wohlleben’in siparişi üzerine cinayetlerin işlendiği Ceska 83 marka silahı bir silah tüccarından satın aldığını ve 1998 yılında yer altına saklanan NSU’nün üç üyesine 2000 yılında teslim ettiğini söylemişti.

- NSU’nun Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt adlı üç teröristen oluşan bir terör hücresi olduğu iddia ediliyor. Çarşamba günkü duruşmada kriminal polis memurları ayrıca sanık Andre E. ve NSU üyeleri arasındaki bağlantıya telefon bağlantılarını deşifre ederek ışık tuttu.

- Buna göre E., NSU terör örgütü 4 Kasım 2011 tarihinde ortaya çıkana kadar üçlü ile bağlantı halinde imiş. İki Uwe’nin öldüğü ve örgütün Zwickau kentindeki evinin ateşe verilmesinin ardından E.’nin Zschaepe tarafından kullanılan telefonla üç kez arandığı ve iki kez de onun aradığı saptandı.

- E.’nin Zschaepe’yi tren istasyonuna götürdüğü ve ordan da Potsdam’a bir avukatın yanına gittiği ifade ediliyor. Pazartesi günkü 115. duruşmada ise banka soygunlarından dolayı hapis cezası alan Andreas R. isimli mahkumun NSU terör örgütü ile bağlantısı ortaya çıkarılmaya çalışıldı, ancak bir sonuç alınamadı.

- Öte yandan Bavyera eyalet meclisinde Yeşiller ve sosyal demokrat SPD partileri, Bavyera hükümetinden aşırı sağcılara karşı mücadelede için hazırlanan projelere daha fazla destek verilmesini talep etti. CİHAN

Yorumlar