Irkçı Altın Şafak yönetcisi 3 vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

Yunanistan’da ırkçı Altın Şafak örgütünün tutuklu lideri Nikos Mihaloliakos’un da aralarında bulunduğu 3 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. 300 üyeli parlamentoda 224 milletvekilinin katıldığı oylamada 223 ‘evet’ oyu...

Google Haberlere Abone ol
Irkçı Altın Şafak yönetcisi 3 vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

Yunanistan’da ırkçı Altın Şafak örgütünün tutuklu lideri Nikos Mihaloliakos’un da aralarında bulunduğu 3 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. 300 üyeli parlamentoda 224 milletvekilinin katıldığı oylamada 223 ‘evet’ oyu kullanılırken, 1 vekil ise çekimser kaldı.

Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak örgütü yöneticileri ve üyeleri hakkında geçen yıl başlatılan ‘organize suç örgütüne üye olma ve yönetme’ davası kapsamında tutuklu yargılanan milletvekilleri Nikos Mihaloliakos, Hristos Papas ve Panayotis Lagos’un dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bugün yapılan oylamada 223 milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullandı.

Yasadışı silah bulundurma dahil onlarca suçtan davası süren 3 Altın Şafak milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının görüşüldüğü oturumda sert tartışmalar yaşandı. Tutuklu vekillerin de katıldığı oturumda konuşan Altın Şafak yöneticileri, milletvekillerini hem tehdit etti hem küfürler etti. Haklarında açılan davanın siyasi olduğunu savunan Altın Şafak lideri Mihaloliakos, iktidarın büyük ortağı Yeni Demokrasi’nin üst düzey bazı üyeleri ile görüştüklerini de iddia etti.

Öte yandan örgüt liderlerine destek amacıyla Sintagma Meydanı’nda toplanan küçük bir grup, örgüt lehinde sloganlar attı. Neonazi yanlısı Altın Şafak örgütü üyesi bir kişi, geçen yıl Pavlos Fissas adlı sanatçıyı kalbinden bıçaklayarak öldürmüştü. Olayın ardından Altın Şafak’a yönelik başlatılan operasyonlarda aralarında milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

2012 seçimlerinde yüzde 7’lik oy oranı ile 18 milletvekilliği kazanan ırkçı Altın Şafak, 10 gün önce yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy oranını 9,4 çıkararak üçüncü parti olmuştu.

CİHAN

Yorumlar