İran'la kritik nükleer müzakereler başladı

İran ve P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında yapılan nükleer müzakerelerinin dört gün sürecek yeni turu Viyana’da başladı. Dün akşam Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası...

Google Haberlere Abone ol
İran'la kritik nükleer müzakereler başladı

İran ve P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında yapılan nükleer müzakerelerinin dört gün sürecek yeni turu Viyana’da başladı. Dün akşam Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in akşam yemeğinde buluşması ile ilk üst düzey görüşme gerçekleşmiş oldu.

Ashton, dün yaptığı açıklamada iki gün yerine dört gün sürecek müzakerelerin yeni turunda İran’ın nükleer programıyla ilgili nihai bir anlaşma taslağının hazırlanması hedeflendiğini ifade etti. Farklı pozisyonların olduğu konuların en son görüşüleceği toplantıda İran tarafından da çözüm yönünde uğraşacakları yönünde açıklamalar geldi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Ben iyimserdim ve öyle olmaya devam ediyorum. Sıkı bir çalışma, karşılıklı saygı ve güçlü bir taleple bu işi sonuçlandırabileceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu. Tarafların önceki turlarda herhangi bir anlaşmaya varamadığı müzakerelerde, plütonyum üreten ağır su reaktörü Arak’ın durumu, uranyum zenginleştirme programının sınırlaması ve buna mukabil bazı yaptırımların gevşetilmesi gibi konuların netliğe kavuşturulması bekleniyor.

İran’ın nükleer programının askeri amaçlara hizmet etmesinden endişe eden Batılı devletlerin, bu ülkenin atom bombası yapımında mesafe alabileceği alanlarda kısıtlama ve kontrol talebi devam ediyor. CİHAN

Yorumlar