İran'la anlaşma bilmecesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında iki ülke arasında bazı alanlarda mutabakat zabıtları imzalandı.

Google Haberlere Abone ol
İran'la anlaşma bilmecesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında iki ülke arasında bazı alanlarda mutabakat zabıtları imzalandı.

Erdoğan, imza töreni sırasında Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile kısa bir ortak basın toplantısı düzenledi. İki anlaşma metni ise basın toplantısının sonrasına yetiştirildi. Toplantıda Cihangiri'nin sözleri Türkiye ile yeni bir doğalgaz anlaşması yapılacağı şeklinde tercüme edildi. Bu duruma şaşıran Türk heyeti, imza töreni sürerken aralarında uzun süre konuyu müzakere etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Anlaşmaya varılma değil, böyle bir niyetten bahsedildi." diye düzletme yaptı. Bu konu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin önümüzdeki aylarda yapmayı planladığı Türkiye ziyaretine kaldı. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması planı da bu ziyarete bırakıldı. Bu arada imza törenindeki aksaklığın ardından basın toplantısındaki soru-cevap bölümü de iptal edildi.

Dünya güçleri ile nükleer programını müzakere ederken uluslararası ekonomik yaptırımlardan da sıyrılmaya başlayan İran'ın Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmeye matuf bu ziyaret için yeterince hazırlık yapmadığı görüldü.


Erdoğan ve Cihangiri'nin açıklamaları öncesinde Türkiye ve İran arasında ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaşma imzalandı. Açıklamaların sonrasına yetiştirilen İran-Türkiye arasında tercihli ticaret anlaşması da İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından imzalandı. Bunun ardından kültürel alanda bir anlaşma metni masaya geldi.

İran ve Türkiye haber ajansları arasındaki işbirliği anlaşması da Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile IRNA Genel Müdürü Muhammed Hoddadi tarafından imzalandı.

DOĞALGAZ VE PETROL ALIMININ YOL AÇTIĞI TİCARET AÇIĞINI DENGELEME ARAYIŞI

Basın toplantısında İran ve Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu ifade eden Cihangiri, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için somut kararlar aldıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan da iki yıl aradan sonra kendilerini ikinci evlerinde gibi hissettiklerini dile getirdi. Erdoğan, özellikle tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan, yüksek düzeyli işbirliği anlaşmasını da Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde imzalamayı umduklarını kaydetti. 2013'te ikili ticaret hacminin 13,5 milyar dolara düştüğünü hatırlatan Başbakan, 2015 yılı sonu itibariyle 30 milyar dolarlık ticareti hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, İran'dan ham petrol ve doğalgaz gibi stratejik ürünler ithal ettiklerini hatırlattı ve sanayi hamlesi içindeki Türkiye'nin artan bir kapasiteye muhtaç olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Kazan-kazan esasına dayalı olarak burada adımlar atmamız mümkündür." dedi. Erdoğan, bunun karşılığında İran'a farklı ürünler ihraç edebileceklerini belirterek bu alanda ekonomi bakanlarının verimli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
CİHAN

Yorumlar