İran'dan Erbil'e 'bağımsız Kürdistan' uyarısı

İran’ın Kuzey Irak’taki Süleymaniye şehrinde bulunan başkonsolosluğundan ‘bağımsız Kürt devleti’ konusunda ikaz geldi. Konsolosluğun resmi İnternet sitesinde yayınlanan açıklamada; Tahran’ın özerk Kürdistan’a destek verdiği,...

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Erbil'e 'bağımsız Kürdistan' uyarısı

İran’ın Kuzey Irak’taki Süleymaniye şehrinde bulunan başkonsolosluğundan ‘bağımsız Kürt devleti’ konusunda ikaz geldi. Konsolosluğun resmi İnternet sitesinde yayınlanan açıklamada; Tahran’ın özerk Kürdistan’a destek verdiği, Irak’tan bağımsız bir Kürdistan devletini ise istemediği vurgulandı.

“Kürt Yönetimi ile ilişkilerimize bir bakış” başlığıyla yayınlanan açıklamada, İran’ın özerk Kürdistan’ı geçmişte desteklediği ve bu çerçevede hem Erbil’de hem de Süleymaniye’de konsolosluk açtığı hatırlatıldı. Açıklamada Irak, Suriye ve Türkiye'de yaşayan Kürtlerin azınlık olduğu fakat İran'daki Kürtlerin ise büyük ana vatanlarında yaşadıkları öne sürüldü.

Açıklamada ; "Biz yıllardır Kürt Yönetimine destek veriyoruz. Onları resmi bir şekilde tanıdık. Bir konsolosluk yerine hem Erbil hem de Süleymaniye'de iki konsolosluk açtık. Ancak, verdiğimiz bu destek Kürtlerin Irak içinde kalmalarına bağlıdır.” denildi.

İran'ın içinde ve dışında faaliyet gösteren, muhalefet yapan Kürt siyasi partilerin Kürt Yönetimi’ne bağlı bölgelerde faaliyet göstermemeleri gerektiğine dikkat çekilen açıklamada; "Kürt Yönetimi ile ilişkilerimizin devam etmesi için, İran’a karşı faaliyet gösteren Komünist Kürt partilerin faaliyetlerine son verilmesi gerekiyor.” denildi.

Açıklamada ayrıca İran’ın ne Irak ne de Kürt Yönetimi’nin petrolünde gözü olmadığı, kendilerine yetecek petrole sahip oldukları dile getirildi. .

CİHAN

Yorumlar