İran ve ABD'nin Nükleer Görüşme Taslağı Basına Sızdı

İran ve Amerika arasındaki nükleer enerji görüşmelerinin taslağı basına sızdı. Taslakta İran'ın santrifüj sayısının 6 bin ile sınırlı kalacağı ifadesi yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
İran ve ABD'nin Nükleer Görüşme Taslağı Basına Sızdı

İran ve Amerika içerisinde nükleer enerji görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeye ilişkin taslak ise basına sızmış durumda. Taslakta yer piyasa bilgiye oranla İran'ın santrifüj sayısı 6 bin ile kısıtlı kalacak.

TÜM BÖLGE YAKINDAN İZLİYOR

Nükleer müzakerelerde siyasal bir anlaşma çerçevesi oluşturulması için son tarih 31 Mart.
Nükleer müzakereler bölge devletleri içerisinde birliktelikler ve efor dengeleri açısından da iri ciddiyet taşıyor.

İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN RAHATSIZ

Ortadoğu'daki İran etkisi sebebiyle tasalı bulunan İsrail ve Suudi Arabistan, mühtemel bir anlaşmanın Tahran'ın elini daha da çok güçlendireceğini öne sürüyor. Bu nedenden iki ülke, nihai anlaşmanın sağlanmaması için ABD yönetimine baskı yapıyor. İran ile nükleer müzakereler konusu ABD siyasetinde de Obama yönetimi ve Cumhuriyetçiler içerisinde hızla tırmanan bir gerilim yarattı. Nihai bir anlaşma sağlanması biçiminde İran'a yönelik yaptırımların kalkması da gündeme gelecek.

Suriye'de Esad'ı destekleyen, Irak'ta iri etkiye sahip bulunan ve Yemen'de de tesir bölgesini genişleten İran'ın yaptırımların kalkmasıyla sorunsuz bir soluk alacak olması, Riyad ve Tel Aviv'de tasa yaratıyor.

31 MART KRİTİK TARİH

Bu sebeplerle 31 Mart tarihinin Ortadoğu'daki tabloyu da iri oranda değiştirme ihtimali olduğunu ifade etmek mümkün.

KERRY VE ZARİF 'İLERLEME' OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile nükleer müzakerelerde 'zorlu meselelerin' bulunduğu fakat siyasal bir anlaşma için son tarih bulunan 31 Mart öncesinde 'ilerleme' kaydedildiğini duyurmuştu.

İsviçre'nin Lozan kentindeki müzakerelerle ilgili konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söylemişti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar