İran ile nükleer müzakerelere 17 Mart'ta devam edilecek

İran ve P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) ülkelerinin Viyana’da gerçekleştirdikleri Tahran’ın nükleer programı ile ilgili müzakereler tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
İran ile nükleer müzakerelere 17 Mart'ta devam edilecek

İran ve P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) ülkelerinin Viyana’da gerçekleştirdikleri Tahran’ın nükleer programı ile ilgili müzakereler tamamlandı. Her iki taraftan yetkililer, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası kamuoyundaki kaygıları azaltacak bir planın çerçevesi hakkında mutabık olduklarını belirtti. Katılımcılar, görüşmeleri “son derece yapıcı” olarak değerlendirdi.
Bir sonraki toplantının 17 Mart’ta yine Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenleneceği açıklandı.

Tarafların bir araya gelmelerine öncülük eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton “Üzerinde kapsamlı bir anlaşmaya varmamıza yardımcı olacak sorunları tanımladık.” dedi. 3 gün süren görüşmelerde büyük ilerlemenin kaydedilmemesi tarafların karşılıklı isteklerin farklılığına bağlandı.
P5+1 ülkeleri, Tahran’nın nükleer programını silah üretebilme kapasitesi sebebiyle kısıtlamaya ikna için uğraşıyor. İran, nükleer silah üretme gibi bir niyeti olmadığını söylese de uluslararası güçler bu ülkeye uyguladıkları yaptırımların tamamen sona ermesi için bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini belirtiyor.

CİHAN

Yorumlar