İran Cumhurbaşkanı Ruhani geliyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetine icabetle Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ruhani, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. Geçtiğimiz...

Google Haberlere Abone ol
İran Cumhurbaşkanı Ruhani geliyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetine icabetle Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ruhani, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında İran’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi ardından Türkiye’ye gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağı ifade ediliyor. Ziyaret sırasında ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerindeki İran ziyareti sırasında kurulması kararlaştırılan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin birinci toplantısı da konuk cumhurbaşkanı ve Başbakan Erdoğan’ın riyasetinde düzenlenecek. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ziyaretinin, geleneksel komşuluk ilişkilerinin ötesinde, derin tarihi ve kültürel bağlara sahip olunan İran’la son dönemde gelişme gösteren ilişkilerin daha da ileriye taşınmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

Yarın Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Ruhani’nin daha önce iki defa geleceği dillendirilmişti. Ruhani’nin, önce geçtiğimiz Şeb-i Aruz törenlerine katılacağı duyurulmuştu. Son olarak ziyaretin 29 Mayıs’ta gerçekleştirileceği ancak 29 Mayıs’ın İstanbul’un fethi törenlerine denk geldiği için gerçekleştirilmediği belirtildi.

Öte yandan, Ankara, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi ağırlarken, ABD ile İran 35 yıl aradan sonra ilk defa resmen masaya oturacak. İki ülke, İsviçre’nin Cenevre şehrinde İran’ın nükleer programı konusunda iki gün müzakerede bulunacak.

CİHAN

Yorumlar