İran, 6 Sünni Kürt'ü İdam Etti

İran'ın Kereç kentinde, 6 Sünni Kürt, yerel saatle sabah 04.00 sularında asılarak idam edildi.

Google Haberlere Abone ol
İran, 6 Sünni Kürt'ü İdam Etti

İran'ın Kereç kentindeki Reca-i Şehr hapishanesinde, 6 Sünni Kürt Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid Dehkani, Cihangir Dehkani, Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni mahalli saatle sabah 04.00 dolaylarında asılarak idam edildi.

'CENAZELERİMİZİ BEKLİYORUZ'

İnsan Hakları Aktivistleri ajansı Hrana'nın haberine göre, sabah saatlerinde hapishaneden iki ambulansın çıkmasının peşinden mahkum yakınları mahpushane yetkililerinden 6 insanın idam edildiğini öğrendiklerini, cenazelerin teslim edilmesi için beklediklerini söylediler.

ÇABALAR İŞE YARAMADI

Dün, mahkumların idam öncesi tek benlik hücrelere konulmaları ve aileleriyle son defa görüştürülecekleri izahatsının ardından, memleket içi ve dışındaki oldukça çok insan hakları örgütü, idamın durdurulması için muhtelif girişimlerde bulunmuşlar, tutuklu yakınları da Reca-i Şehr hapishanesi önünde beklemeye başlamışlardı.

GERGİNLİK TIRMANDI

Öte yandan, tıpkı hapishanede olan 70 Sünni tutuklu, 6 insanın idamlarının durdurulması için açlık grevine başladıklarını duyurmuşlardı. İdamların uygulanmasından sonra hapishanedeki huzursuzluğun arttığı belirtiliyor.

Yine idamların durdurulması için ülkenin ileri gelen Sünni alimlerinden Mevlana Muhammed Hüseyin Gergiç ve ülkedeki Ehl-i Sünnet camiasının birtakım ileri gelenleri, idarecilere hitaben kaleme aldıkları mektupta 6 insanın affedilmelerini istemişler, Uluslararası Af Örgütü de bu idamların durdurulmasını istemişti.

ŞEYHÜLİSLAM ÖLDÜRMEKLE SUÇLANIYORLARDI

Hamid Ahmedi, Kemal Mollayi, Cemşid ve Cihangir Dehkani, Uzmanlar Meclisi Kürdistan Eyaleti eski üyesi Mamosta Molla Muhammed Şeyhulislam'ı öldürmekle suçlanıyorlardı. Uluslararası Af Örgütü, 'Bu mahkumlar Şeyhulislam'ın öldürülmesinden iki ay evvela gözaltına alındıklarını, tek suçlarının mezhep tebliğinde bulunmak ve barışçıl faaliyetlerde bulunmak olduğunu iddia ediyorlar' izahatsını yapmıştı.

2009 yılında gözaltına tahsil edilen Sadık Muhammedi ve Seyyid Hadi Hüseyni ise Selefi gruplarla irtibatlı oldukları iddiasıyla idama mahkum edilmişlerdi. İdam edilen bu 2 insanın hangi gruplarla irtibatlı bulunduğu açıklanmamıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar