Irak'ta seçim sonuçlarına itirazlar başladı

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklanmasıyla itirazlar da başladı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin partisi Kanun Devleti'nin 93 sandalye ile birinci olduğu seçimlerde, bazı Türkmen ve Arap...

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta seçim sonuçlarına itirazlar başladı

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklanmasıyla itirazlar da başladı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin partisi Kanun Devleti'nin 93 sandalye ile birinci olduğu seçimlerde, bazı Türkmen ve Arap adaylardan itiraz geldi.

Irak Türkmen Cephesi'nden Kerkük'ten milletvekili adayı olan Jale Neftçi, Kerkük'te açıklanan seçim sonuçlarına itiraz etti. Evinde basın toplantısı düzenleyen Neftçi, kendi hakkının yenildiğini iddia ederek, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini ve hakkını burada arayacağını belirtti.

Kerkük Arap Kurtuluşu Listesi'nden milletvekili adayı olan Muhammed El Cuburi ise, bölgelerinde seçim ihlalleri yapıldığını iddia etti. Cuburi seçimin tekrarlanmasını istediklerini belirterek, bölgelerinde sahte oy kullanıldığını da iddia etti.

Irak'ta dün açılanan resmi sonuçlara göre; 107 listeden 9 bin adayın, 328 sandalye için yarıştığı seçimlerde Maliki 93 milletvekili kazandı. Kürtler 62 milletvekili, Usame Nuceyfi'nin Müttahidun Listesi 23, İyad Allavi'nin lideri olduğu El Vataniye 22, Salih Mutlak'ın Arap Koalisyonu 9 sandalye kazandı. Diğer küçük Sünni partiler, vilayete göre birer, ikişer sandalye elde etti.

CİHAN

Yorumlar